Sedan vi gjorde oss av med huset och en massa "måsten" och "borden" som hörde ihop med det så har vi betydligt mer tid för att resa. Dock är det ju inte bara tid som krävs för resandet. Det kostar ju pengar också. Jag tar därför tacksamt emot tips för att få pengarna att räcka till mer resande. Som dessa tips för billigare semester från Consector

Ett av råden är att undvika högsäsong. Det är ju lättare sagt än gjort om man har barn i skolåldern för då förväntar sig skolan (helt förståeligt) att resorna förläggs till loven. Och då är det som dyrast att resa. MEN! Är man som oss intresserad av att resa till fjälls även sommartid så finns det en massa relativt billiga boenden att hyra i fjällvärlden som då har lågsäsong. Maten behöver inte bli dyrare än hemma om man lagar den själv, och äventyren kan vara mer eller mindre gratis om man gillar friluftsliv. Jag är glad att hela familjen upptäckt att friluftsliv inte alls är tråkigt. vilket jag själv trodde fram till för bara några (åtta?) år sedan. 

 
 
 
 
 
 
Ett annat tips är att bo flera tillsammans, alltså hyra hus med släkt och vänner. Jag har släkt och vänner som gör just det år efter år och verkar ha hur mysigt som helst, till ett väldigt billigt pris. Själv verkar jag dock vara för introvert och ha för stort behov av "eget space" för att klara den typen av semestrar. 

Jag är även lite av ett "kontroll-freak" och oftast inte den som vågar vänta till sista minuten med att boka grejer (även om vi nyligen spontant och oväntat gjorde en sån resa). Jag vill veta vad jag bokar och har höga krav vilket ju försämrar "fynd-chanserna". Dock försöker jag, som en del i mina stress-minskande åtgärder, att släppa på kontrollen, ta saker mer som de kommer och vara mer spontan. Att vänta till sista minuten har ju dessutom fördelarna att man kan vänta och se vad man känner för- och hur vädret är.

 

Att resa mer och vara mindre "kontroll-freak" har även inneburit att jag blivit mer ekonomisk vad gäller extra avbeställnings- och reseförsäkringar. Vi har en reseförsäkring genom vår hemförsäkring OCH en försäkring genom det kreditkort vi oftast betalar resorna med (fast vi utnyttar egentligen aldrig krediten eftersom vi betalar fakturan direkt sedan...). Det får räcka med de försäkringarna, även om jag inte orkat ta reda på exakt vad de täcker. Dock kan ju företag som Consector  förklara vad det innebär. Spar man lite här och var blir det ju också mer pengar till semesterkassan. Det försöker vi tänka på  även till vardags och medan vi tuggar i oss en billig linssoppa och ett hembakat bröd... :) Vi försöker även minska antalet inköp vilket ju passar vår numera mer minimalistiska livsstil- men vi har hittills haft varierande framgångar med detta aftersom mer tid för friluftsliv även ökat behovet av utrutsning för det.

Ibland har vi bokat resor för tätt inpå varandra och saknat mer "ställ-tid" hemma emellan. Så hade det antagligen inte blivit om vi hade varit mer spontana och väntat med att boka.

I år kommer att bli vår mest spontana sommar hittills. Det ska bli spännande att se vad vi bestämmer oss för att göra!

Har du några tips inför sommaren och för att få mer och billigare semester?

 

Carina

Wow, vilka foton! :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress