...tog jag inte så många bilder. Jag hinner nämligen inte med de andra i familjen när de drar iväg nerför cykellederna. Vi testade Ramundbergets nya Flow trail  som passade mig perfekt. Grabbarna testade dock även den svårare Leffe och till min glädje trodde de att även jag skulle klara den. Eller var det verkligen så de sa, eller minns jag fel? Hur som helst så var cyklingen bra och vi ser fram emot att Ramundberget utvecklar cyklingen ännu mer med flera leder, vilket det tydligen finns planer för.
 
 
 
Eftersom min rygg tyvärr inte är så glad i att cykla just nu så gjorde jag även en liten vandring på vandringsleden som börjar till höger om lift-avstigningen och som jag inte vet vart den leder. Fint vad det i alla fall!
 
 
 
 
 
 
Vi instämmer i det som Funäsfjällen skriver om Guldtur 7 som går till Mittåkläppen:
 
"En bestigning av Mittåkläppen är närmast ett måste! Toppbestigningen av Mittåkläppen, 1212 m.ö.h. är en fin vandring och utsikten från toppen underbar. Två vägar till toppen, en lätt och en svår. Ta inte den svåra om du har lätt för att få svindel, annars är den kul att gå."
 
Några av oss råkar dock vika av uppåt innan skylten som visar vilken av vägarna som är den lätta och vilken som är den svåra. Vi är väl lite för vana med dålig skyltning av leder, men det är inget man behöver klaga på  i Funäsdalen!
 
Sonen klättrar glatt rakt uppåt och jag, som följer med för att ha "koll på honom" borde förstås ha tagit den lätta vägen. Först flåsar jag som en blåsbälg av andfåddhet i värmen och sedan när man ska gå på en smal stig längs ett stup (typ) så får jag förstås svindel och tvingas vända. Men då har sonen som jag ska "ha koll på" redan klättrat vidare rakt uppåt på en egen väg efter att jag ångest-skällt på honom för att han vill ta ett foto på en fin (svindlande) vy där jag inte vågar låta honom sitta. Maken försvinner på stigen vid stupet och dottern har hittat nån helt annan väg, förhoppningsvis den lätta. 
 
Ta alltså den lätta vägen om du har anlag för svindel :)
 
Men utsikten på toppen är verkligen värd mödan! Frasen "On top of the world" ur nån låt jag inte minns vad den heter dyker upp i mitt huvud och jag förstår varför. 
 
PS Missa inte de goda våfflorna vid Djupdalsvallen där turen börjar och slutar. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 

Sedan vi gjorde oss av med huset och en massa "måsten" och "borden" som hörde ihop med det så har vi betydligt mer tid för att resa. Dock är det ju inte bara tid som krävs för resandet. Det kostar ju pengar också. Jag tar därför tacksamt emot tips för att få pengarna att räcka till mer resande. Som dessa tips för billigare semester från Consector

Ett av råden är att undvika högsäsong. Det är ju lättare sagt än gjort om man har barn i skolåldern för då förväntar sig skolan (helt förståeligt) att resorna förläggs till loven. Och då är det som dyrast att resa. MEN! Är man som oss intresserad av att resa till fjälls även sommartid så finns det en massa relativt billiga boenden att hyra i fjällvärlden som då har lågsäsong. Maten behöver inte bli dyrare än hemma om man lagar den själv, och äventyren kan vara mer eller mindre gratis om man gillar friluftsliv. Jag är glad att hela familjen upptäckt att friluftsliv inte alls är tråkigt. vilket jag själv trodde fram till för bara några (åtta?) år sedan. 

 
 
 
 
 
 
Ett annat tips är att bo flera tillsammans, alltså hyra hus med släkt och vänner. Jag har släkt och vänner som gör just det år efter år och verkar ha hur mysigt som helst, till ett väldigt billigt pris. Själv verkar jag dock vara för introvert och ha för stort behov av "eget space" för att klara den typen av semestrar. 

Jag är även lite av ett "kontroll-freak" och oftast inte den som vågar vänta till sista minuten med att boka grejer (även om vi nyligen spontant och oväntat gjorde en sån resa). Jag vill veta vad jag bokar och har höga krav vilket ju försämrar "fynd-chanserna". Dock försöker jag, som en del i mina stress-minskande åtgärder, att släppa på kontrollen, ta saker mer som de kommer och vara mer spontan. Att vänta till sista minuten har ju dessutom fördelarna att man kan vänta och se vad man känner för- och hur vädret är.

 

Att resa mer och vara mindre "kontroll-freak" har även inneburit att jag blivit mer ekonomisk vad gäller extra avbeställnings- och reseförsäkringar. Vi har en reseförsäkring genom vår hemförsäkring OCH en försäkring genom det kreditkort vi oftast betalar resorna med (fast vi utnyttar egentligen aldrig krediten eftersom vi betalar fakturan direkt sedan...). Det får räcka med de försäkringarna, även om jag inte orkat ta reda på exakt vad de täcker. Dock kan ju företag som Consector  förklara vad det innebär. Spar man lite här och var blir det ju också mer pengar till semesterkassan. Det försöker vi tänka på  även till vardags och medan vi tuggar i oss en billig linssoppa och ett hembakat bröd... :) Vi försöker även minska antalet inköp vilket ju passar vår numera mer minimalistiska livsstil- men vi har hittills haft varierande framgångar med detta aftersom mer tid för friluftsliv även ökat behovet av utrutsning för det.

Ibland har vi bokat resor för tätt inpå varandra och saknat mer "ställ-tid" hemma emellan. Så hade det antagligen inte blivit om vi hade varit mer spontana och väntat med att boka.

I år kommer att bli vår mest spontana sommar hittills. Det ska bli spännande att se vad vi bestämmer oss för att göra!

Har du några tips inför sommaren och för att få mer och billigare semester?