Stress. Ett stort problem idag. Stress i sig behöver inte vara farligt, men om man inte får tillräckligt med vila och återhämtning kan det bli farligt. Det är då stressen kan göra en sjuk. 
 
Stress. Borde vi inte lära våra barn och ungdomar att se till att få tillräckligt med vila och återhämtning? Och uppmuntra dem till det? Så de slipper bli sjuka av stress? Så de får med sig viktiga strategier i livet för att hitta en balans? 
 
Stress. Måste man ge barn och ungdomar läxor och informera om prov innan de går på lov? Borde man inte istället uppmuntra dem att vara lediga, att koppla av och fylla på sina energikonton? Hitta balans mellan aktivitet och vila? Mellan stress och återhämtning? 
 
(Och även om man inte MÅSTE göra läxorna och plugga till provet under lovet så vet man ju att man KAN. Och man kan lätt känna att man BORDE. Och det försvårar sannolikt det där med vila och återhämtning... Att hantera läxorna som väntar på en hinner man väl med alla andra dagar under ett läsår!?)
 
 
 
Matilda

Känner igen det där från min tid på högstadiet och gymnasiet. Så många kvällar, helger och lov som gick åt att plugga inför prov och skriva arbeten. Och all den stress runt det. Eftersom jag inbillade mig att det var så viktigt att göra allt och göra det bra, och att hinna i tid. Nu många år senare hade jag nog önskat att jag tillåtit mig att inte ta allt på så blodigt allvar. Eller att skolarbete skulle vara något inom särskilda tidsramar (precis som heltidsarbete)

Svar: Ja det är ju oroligt många år som man har "läxor och prov hängande över sig" nästan jämt Och nog har man lagt en hel del onödig tid på det också... Men det är ju svårbedömt när man är mitt uppe i det.
aktiva dagar & viktiga pauser

Mari

Verkligen!

I takt med att många idag har arbeten där fritid och arbetstid flyter ihop så är ju frågan redan under skoltiden högst relevant för att lära sig att skapa den där balansen. Att vila är lika viktigt som aktivitet ju:)

Svar: Exakt! Just därav är det ju ÄNNU viktigare att träna på det redan under skoltiden!
aktiva dagar & viktiga pauser

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress