Vi har haft lite ångest över hur vi ska hantera besökande släkt och vänner nu när vi har flyttat till en ort som är betydligt mer attraktiv att besöka än den där vi tidigare bodde. Vi vill ju gärna att folk vi känner kommer hit. Men vi vet inte hur ofta vi kommer att vilja och orka ha folk boende hemma hos oss. Dessutom bor vi numera på mindre yta än förr.
 
När jag pratade om dilemmat med en berättade en person jag känner om en sommar då hon och hennes familj hade flyttat till Norrland och hade besök dygnet runt i flera månader. Min ångestnivå steg. Jag och övriga familjemedlemmar har dessutom ganska stort behov av egentid. Och utomhusliv gör en väldigt trött, och vi har flyttat hit för att vistas mer utomhus och när vi kommer hem efter en dag ute orkar vi oftast inte ta hand om några andra än oss själva.
 
Vi har därför bestämt oss för att ingen kommer att bo hos oss när de kommer hit.
Med tre undantag:
Våra föräldrar (fast de får förstås gärna fixa eget boende om de vill). 
Barnens kompisar- om de kommer hit själva utan föräldrar.
Vissa vänner som behöver en sängplats några timmar natten innan de ska åka ett Vasalopp.
 
Alla andra får boka eget boende (som det ju finns gott om i trakten) och så kan vi umgås som det passar när de är här. Och mest utomhus.
 
Samma gäller för alla så behöver ingen störa sig på att någon "får bo hos oss" och någon annan "inte får det". Fast det snarare handlade om att vår ork skiftade eller att vår almanacka var olika full.
 
Jag känner mig jobbig, taskig och ogästvänlig som har fattat detta beslut, men jag vet att vi behöver det. Och jag vet att jag behöver träna på att sätta gränser. Detta är ett utmärkt tillfälle för det. 
Caroline

Hej!

Jag tycker att det låter som väldigt sunda regler och inte några regler som man ska få det minsta dåligt samvete för.

Ni har ju flyttat till Sälen för att leva det liv ni vill leva och inte för att vara ett "pensionat" för nära och kära som vill åka på semester..


Svar: Sant. Tack. Och det finns ju helt klart risk att man kan bli pensionat om man inte sätter gränser...
aktiva dagar & viktiga pauser

Tina Ferm

Hej Camilla!

Jag tycker att det är bra regler ni har infört.

Du behöver inte känna dig jobbig, taskig och ogästvänlig.
Som du även skrev, det finns gott om boende nära er.

Jag hoppas att vi kan komma upp och se hur ni har det någon gång under året.

Ha en fin-fin helg!

Mvh, Tina

Svar: Tack! Och jag hoppas också att ni kommer upp någon gång under året! Kram, hälsa familjen!
aktiva dagar & viktiga pauser

Matilda

Låter sunt och bra. Det är ju mycket jobb med att ha gäster över, särskilt om det är en hel familj. Tänker också att alla vänner vill komma och åka skidor i princip samtidigt...
Ibland känner jag att jag utnyttjar mina vänner när jag åker till storstan och bor över, så jag försöker växla mellan vem jag bor hos och ibland ta in på hotell och träffa dem ute. Oftast får jag frågan ändå om jag behöver sovplats, men jag vill inte att det ska framstå som att jag ser det som en självklarhet att få gratis boende.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress