På senare tid har jag haft anledning att fundera över det där med energikonto. Och stress. Och utmattning. Bland annat för att en ganska stor del av mina dagar på mitt nya jobb handlar om det. 
 
Jag brukar tänka och prata om att vi har ett energikonto och att man, precis som på bankkontot, inte bara kan göra uttag. Saker som tar energi. Man behöver göra insättningar också. Saker som ger energi. Men det luriga är att om man gör många roliga saker (som ger energi) så kan de också leda till ett uttag på kontot. Det blir liksom för mycket av det goda. Vi måste vila också. Återhämta oss. Ta det lugnt. Fast det kan vara sjukt svårt, inte minst om det är mycket som är roligt och mycket man brinner för.
 
Jag inser att även jag måste säga nej till en del roliga saker framöver. Bland annat kommer jag inte att åka på en grej jag skulle vilja åka på, och jag kommer inte att söka till en kurs jag skulle vilja gå. Det är inte läge för det nu. Måste göra lite insättningar på energikontot först. 
 
 
Matilda

De där insättningarna är så viktiga! Även om det är trist att avstå roliga saker så känns det ändå lite skönt när man inser att man har självinsikt och vet vad man mår bäst av. Förhoppningsvis kommer resor och kurstillfällen att återkomma. Hoppas att du får chans till ordentlig återhämtning

Svar: Absolut, och ibland kanske man inte måste slänga sig in i allt "bara för att det är kul" heller... Lagom är bäst, som det sägs... Lagom med aktivitet, lagom med vila...
aktiva dagar & viktiga pauser

Mari

Som jag känner igen mig. En riktig ja-sägare som gärna vill hitta på saker, anmäla mig till kurser,hänga på roliga utflykter, bjuda på middagar.
Sen står jag där mitt i stressen och skäms över att vars stressad när det ju är roliga saker jag stressar över.
Men åh så svårt det är att prioritera "rätt".

Svar: Ja det är verkligen svårt! Inte minst eftersom det man tror är insättningar kan visa sig vara ett uttag...
aktiva dagar & viktiga pauser

Karin%2520H%25E4rjeg%25E5rd

Jag försöker också tänka på det där energikontot. Och idag bloggar jag om en kurs som jag skulle ha åkt på, men som jag behövde ställa in. Energin räckte inte till. Så himla tråkigt, men helt nödvändigt.

Svar: Ja ibland måste man avstå även från det roliga. Men det är svårt att hitta balans. Och svårt att veta vad som är lagom... Och vad som ger och vad som tar energi och hur mycket...
aktiva dagar & viktiga pauser

Fantasiresor

Åh vilket bra sätt att tänka på! Det ska jag börja använda mig av. Brukar tänka lite liknande när jag skriver offerter. Alltså inte bara prissätta efter hur många timmar något jobbuppdrag ska ta att göra, utan hur mycket energi. Tycker man bör prata mer om det där med energi!

Svar: Smart! Att tänka på det även i sådana sammanhang! Det ska jag också ta med mig! Tack!
aktiva dagar & viktiga pauser

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress