...bland alla prylar vi haft i huset vi sålt. Och hinner med en söndagsfika på fjället efter flera dagars sorterande...
 
Hur är det möjligt att det är så mycket kvar när man tycker att man flyttat det mesta? Och när man tycker att man rensat bort så mycket? Men nu är mållinjen nära...
 
 

INLÄGGET SKRIVS I SAMARBETE MED GOLVSHOP.SE MEN TANKAR OCH ÅSIKTER ÄR SOM ALLTID MINA EGNA.

Huset är tomt. Det är dags att ta farväl. De tomma golven bär på märken och minnen från våra 17 år i huset. Jag minns hur vi letade igenom affär efter affär när vi skulle välja golv och annat till huset. Hur roligt det var att kliva in i en golv- färg eller byggaffär i början av byggtiden och hur svimfärdig man kände sig när man närmade sig samma affär i slutet av byggtiden. Vi byggde alltså hus innan internet-affärernas genombrott, idag skulle jag hellre handla golv på nätet.

Jag minns hur vi kröp på knä och la golv medan vi drömde om att små barnfötter skulle springa på det. Småningom kom de små fötterna som inte bara sprang över golven utan även repade dem med leksaker, lådor och bobby cars. Numera har de små barnfötterna storlek 40 och 45 på skorna. Hur är det möjligt? 

Alla de där åren. Alla de där dagarna. Alla små märken i huset vi lämnar. Reporna i golvet. Hacken i dörrlisterna. Spikhålen i väggarna. Nu ska någon annan flytta in. Byta golv. Slipa bort märkena efter oss. Måla över det kantstötta. Göra egna spår i huset som en gång var vårt. Som var vårt "hemma" under så många dagar medan barnen var små och blev tonåringar.

Men inuti oss finns tiden kvar. Allt den gjort med oss. Hur den format oss till de vi är idag. Med lite repor och märken. Och mycket kärlek. Nu är det dags för något annat. Ett nytt hem. Ett annat golv. En annan vardag. 

Lånad bild från Golvshop.se.

Vi är i slutfasen på rensandet. I flera års tid har vi rensat ut saker vi inte behöver eller använder. Det senaste året ännu mer intensivt, för det är snart ett år sedan tankarna på att flytta till fjälls började bli mer konkreta planer. 
 
När vi är här i lägenheten som är vårt nya hem tycker vi att vi har nästan allt vi behöver här, men i huset som snart ska överlämnas till nästa ägare finns det saker kvar. Alldeles för mycket för att det ska få plats i lägenheten. Nu är vi alltså inne på det kanske allra svåraste i rensar-resan. De där sakerna vi inte kunnat ta ställning till. Och det är maken som ska utföra rensandet, medan jag på distans ska vägleda honom. Av praktiska skäl kommer vi nämligen inte att kunna vara på plats båda två. Vissa lådor kommer vi dock att få "mellanförvara" en månad eller två, men i juni ska det vara rensat och klart.
 
Jag funderar på vad som gör det svårt att hantera resten. Och vad är det egentligen som är kvar? Barnens gamla leksaker? Finglas vi aldrig använder? En gammal lampa som visserligen är fin men som mest stått på vinden eftersom den inte passat in och dessutom är så tung att den kändes livsfarlig att ha på ett bord medan barnen var små? Makens gamla barngungstol och babykorg?
 
En del av sakerna har väl en viss känslomässig laddning, men vi vill ju inte ha dem. Dock kan man ju fyllas av ångest över huruvida barnen sedan vill ha dem? Men ska vi hyra ett förråd för att förvara saker barnen KANSKE vill ha någon gång? Eller ska vi klämma in sakerna någonstans där de egentligen inte får plats och irritera oss på dem varje gång vi ska ta fram en skidhjälm eller en ren handduk? Vi kanske får ta smällen att någon kanske "harmar sig" över något vi gjort oss av med. Man kommer över sånt. Det finns nya saker att köpa. Mina barn är ju inte ens särskilt materiellt inriktade. RIsken torde vara större att de stör sig på att vi sparat saker de inte vill ha. Men de kanske inte kommer att ha lika svårt att säga "nej tack" som vi tydligen haft.
 
En del av sakerna har kanske också en viss "ekonomisk laddning", men främst såtillvida att de en gång kostat pengar. Det går ju oftast inte att få tillbaka de pengarna om man säljer saken. Fast jag vet ju vad botemedlet mot retroaktiv shoppingångest är. 
 
Jag ser fram emot den frihetskänsla det kommer att innebära att vara KLAR med detta.