Flera personer runt mig och i sociala medier har de senaste veckorna berättat om kurser de ska läsa den kommande hösten eller det kommande läsåret. Bland annat ska flera av de jag läste "Att skriva barnlitteratur" med gå fortsättningskursen. Det svider och river lite i mig. Jag vill också plugga mer skrivande! Nu! Men jag väljer ändå bort det denna höst- och vet att det är rätt val för mig. 
 
För att:
  • Jag just nu behöver mycket återhämtning eftersom jag fortfarande är trött efter flytten till Sälen med allt vad den inneburit det senaste året. Det var dock först i våras när allt var klart och vårt sålda hus tömt och överlämnat som jag kände av tröttheten. Eller kunde tillåta mig att känna av den. Under förra hösten var det mycket "jag kan inte pausa nu för då kommer jag inte att kunna komma upp i detta tempo igen"... Det var dessutom intensivt även innan flytten, bland annat ägnade jag ju året innan åt att plugga barnlitteratur på halvtid samtidigt som jag jobbade 80%. Plus att vi helgpendlade till Sälen varje vinterhelg och... och... och... 
  • Jag vill vara mentalt närvarande med mina barn så gott det går och i den mån jag får det kommande läsåret som kanske är det sista de bor hemma i veckorna.
  • Jag vill prioritera relationen till min man, efter 20 år tillsammans är det ju lätt att ta varandra för givet.
  • Jag vill prioritera att ta hand om mig själv mera t.ex. genom mer fysisk aktivitet och bättre mat. Och jag vill förstås tillbringa mer tid ute på fjällen, nu när jag äntligen bor med dem som granne. Jag behöver tid och energi för att skapa nya vanor, t.ex. ta mig ut på fjället med en vettig matsäck en vanlig vardagskväll. 
  • Jag fortfarande är ny på mitt nya jobb vilket tar en hel del energi.
Jag behöver alltså tiden och energin till annat just nu. Inför nästa läsår, eller läsåret därpå, är jag antagligen i ett annat läge för att plugga (och därmed även skriva mer, och satsa mer på skrivandet). Men mitt rastlösa, otåliga jag har svårt att vänta. Dessutom är jag van att kunna lägga i en högre växel. Köra på och köra vidare. Fort. Dock har mötet med många av de som råkat bli mina patienter under det senaste halvåret (p.g.a. stressrelaterad psykisk ohälsa) lärt mig en hel del. Även jag behöver tänka på hur den 100% tid och energi jag har till förfogande ska räcka till allt jag vill och måste göra. Det är lätt att försöka klämma in mer än vad som får plats och därmed, medvetet eller omedvetet, prioritera ner eller bort något som jag egentligen behöver eller vill. 
 
Att plugga får just nu inte plats i den 100% jag har till förfogande. Då skulle annat, som just nu är viktigare, få för lite plats. Eller ingen plats alls. Så även om det svider och river så vet jag att detta är rätt väg för mig.
 
 
 
Vad ska mina 100% räcka till? Hur vill jag prioritera dem?
 
 
Åsa

Vad bra att du prioriterar dig själv 🙂Det är väldigt lätt att köra på precis som du säger. Lycka till och njut av livet 💕
Kram Åsa

Elisabet :)

Det där med att prioritera är sannerligen inte enkelt, men så viktigt. Tänker att det också, på många sätt, är en trovärdighetsfråga. Det är lätt att säga till andra vad de bör göra, säga till våra barn och andra i vår omgivning. Svårare att leva som vi lär...

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress