Nej, det är inte så vanligt att man gör misstaget att dra på sig sina goggles upp och ner. 
 
Ett väldigt vanligt misstag är däremot att inte åka undan eller åt sidan när man har åkt av en lift. Man kan ofta se hela grupper av skidåkare stå precis vid "avfarten" efter en lift. De verkar inte tänka på att liften fortsätter att gå och mata fram skidåkare- och till slut har dessa ingenstans att ta vägen eftersom det är fullt på "avstigningsområdet". Att försöka zick-zacka mellan de stillastående personerna är ett vanskligt projekt eftersom en del plötsligt och utan förvarning kan börja röra på sig utan att se sig för. P.g.a. trängeln är man dessutom rädd att förorsaka en domino-effekt om man råkar nudda någon av de församlade. 
 
Värst är det kanske när detta "stanna-och-prata-och-fundera"-beteende äger rum vid... ankarliften... Häromdagen stod t.ex. närmare tio personer samlade på den yta där ankaret skulle passera efter att jag släppt det. Det verkar inte vara så skönt att få en ankarlift i huvudet tycker jag. Jag vet inte hur de tänkte att jag skulle bli av med mitt ankare. Meja mig fram genom folkmassan, följa med ankaret över en snöhög och ut i terrängen och sedan upp i luften där ankaret vände runt nån stolpe? Man måste ju liksom släppa det. Och man vill verkligen inte släppa det så nån får det på sig. Ankarlift i sig är ju dessutom en skräck och en prövning för många nybörjare (läs gärna mer om det i denna krönika) vilket ytterligare ökar olycksrisken om man står i
vägen där någon ska släppa ankaret
 
Ett annat vanligt misstag, som jag själv gjorde mig skyldig till när jag var ung, är att inte lära sig hur man gör när man åker. Man plogar tills benen skakar, åker störtlopp med tappad fartkontroll och svänger genom att göra nån sorts knyck i höften. För mig var botemedlet skidskola. Och jag skulle gärna ta några lektioner nu också, för att få bättre teknik även om jag numera kan styra skidorna.
 
I skidbacken gäller ju regeln att den som kommer uppifrån ska se sig för. Dock får man tänka på att de flesta skidåkare inte är synska eller tankeläsare. Det är därför svårt att förutse att någon plötsligt och oförutsägbart kommer in i backen från sidan, från en skidväg eller från skogen. Kommer man från sidan in i en backe rekommenderar jag att man slänger en blick uppåt innan man kastar sig ut. Samma sak om man står stilla en stund i backen och sedan börjar åka igen.
 
Vad har du gjort för nybörjarmisstag? Vad tycker du är vanliga nybörjarmisstag?
 
Jag har tidigare skrivit ett annat inlägg på ungefär samma tema, Tre farliga typer/beteenden i skidbacken.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress