En av de mindre roliga sakerna med vår nya vardag är ju att maken jobbar en hel del kvällar och helger, i alla fall nu under vintersäsongen. Vilket innebär mindre tillsammanstid i familjen. Bor man på en turistort så är ju många jobb präglade av oregelbundna arbetstider, särskilt under högsäsong. 
 
Å andra sidan kommer jag att vara ledig en dag i veckan när jag börjar jobba, och till stor del försöka styra det till dagar då han är ledig. Då kan han och jag ha egen tillsammanstid och t.ex. åka skidor en vanlig lågsäsongsonsdag. Vara först i backarna och se solen gå upp och månen gå ner.
 
 
Jag tänker att det dessutom är bra att ha eller hitta tillsammans-aktiviteter innan barnen plötsligt flyttar hemifrån och man står där och är bara två igen. Det är ju lätt att man tappar bort varandra medan åren går. Eller slarvar bort varandra. 
 
En dag när vi pratade om det tråkiga med att jobba helger och ha mindre tid tillsammans med familjen så insåg jag dock: Stor del av våra helger hemma vår, sommar och höst har inte alls innehållit tillsammanstid i den utsträckning vi skulle vilja, med de aktiviteter alla i familjen egentligen velat göra. Vissa av oss har nämligen lagt en massa tid på att klippa gräs, hugga ved, tvätta veranda, olja brygga, måla vägg, rensa grusgång, kratta löv, tvätta alltför många fönster och överväldigas av allt vi borde göra men inte hunnit. Plus lite markservice ovanpå det.
 
Det antal helgtimmar som nu går åt till att jobba på ett arbete vissa helger har lätt spenderats på att jobba med saker hemma när vi bodde i hus. Ok, inte vintertid så därav kanske skillnaden blir tydligare för oss. De senaste vintrarna, när vi vintercampat, har vi ju verkligen haft mycket tillsammanstid under vinterns helger och lov. Men övriga året har rätt många helgdagar inneburit att vi inte umgåtts så mycket mer med varandra än en vanlig arbetsdag... 
 
Och ja, man kan naturligtvis aktivera även den yngre generationen med ovan nämnda sysslor och det kanske vi i större utsträckning borde och kunde ha gjort. Men att locka ungdomar till tillsammanstid går helt klart lättare om aktiviteten känns lockande, och jag har ju haft svårt att ens locka mig själv till dessa aktiviteter...
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress