INLÄGGET SKRIVS I SAMARBETE MED RABATTKODSIDOR.SE MEN INNEHÅLL OCH ÅSIKTER ÄR SOM ALLTID MINA EGNA.

 

Mitt förhållande till rabatter har genom åren inte varit helt okomplicerat. Nu när jag har minskat min konsumtion och rensat bort en massa prylar kan jag se att en del av de saker jag handlat genom åren till stor del köpts för att jag haft en rabattkupong som bränt i fickan. Jag har alltså letat efter något att köpa för att jag haft en rabattkupong jag velat använda. Jag har tyckt om känslan av att ha gjort ett fynd. Jag har berömt mig själv för att jag har sparat pengar. Fast jag egentligen köpt något som jag inte hade tyckt att jag behövde om det inte var för att jag hade en rabattkupong jag ”behövde använda”. 

 

 En pappers-rabattkupong känns lätt som en sedel i fickan.
 

Nu när jag har genomskådat mitt beteende kan jag oftast överlista mig själv. Att jag numera handlar det mesta på nätet har också bidragit till en sundare inställning till rabatter. När jag handlar på nätet drabbas jag inte av samma ”måste-köpa-för-jag-har-en-rabattkupong”-syndrom, men när jag har konstaterat att jag behöver något och har hittat det så måste jag alltid kolla om det finns någon rabatt jag kan använda. Om det inte finns det så kan jag känna mig lite besviken. 

 

Nu när vi nyligen flyttade behövde vi t.ex. köpa gardiner till flera rum. I vårt gamla hem hade vi knappt några gardiner och knappt nån insyn. De nya gardinerna köptes med rabattkupong på Ellos. Att handla på just Ellos utan rabattkupong skulle kännas extra surt för en rabattjägare som mig eftersom jag vet att de ofta har rabatter. 

 

Svårare är det att hitta rabatter i de små affärer som riktat in sig på att enbart sälja produkter som är ekologiskt, miljövänligt, etiskt och hållbart producerade. Desto roligare är det när man hittar rabattkuponger hos Hildur och liknande affärer! Jag strävar efter att i större utsträckning handla på den typen av affärer eftersom det då är lättare att välja hållbart. Många andra affärer är ju  tyvärr fortfarande dåliga på att lyfta fram och ”puffa för” sina hållbara alternativ. Om de har såna. 

 

Även om jag strävar efter en behovsprövad och hållbar konsumtion så lyckas jag verkligen inte alltid. Dessutom är det ju svårt att definiera vad man egentligen behöver. Jag tycker t.ex. inte att jag behöver äga de böcker jag läser. Min dotter däremot vill äga ganska många av de böcker hon läser och är därför en flitig användare av rabattkuponger på Adlibris

 

Som författare får jag hoppas att fler har min dotters inställning till att köpa och äga böcker och inte min… 
 

Hur mycket behöver man? Hur lite kan man klara sig på?  Vad är MINA svar på det? Vem och vad styr vad jag tycker att jag behöver? Hur mycket är det jag själv som styr och hur mycket påverkas jag av annat och andra? Det tål att tänka på, men det är åtminstone inte rabattkuponger som styr mina inköp numera. Även om jag fortsätter att vara en rabattjägare när jag behöver köpa något…

 (Bilderna i detta inlägg kommer från Pexels.com) 

 

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress