Utmattningssyndrom känns numera som en del av min vardag, även om jag själv (hittills) klarat mig undan "väggen". Dock är det ju inte alltid så lätt att veta vad man har för marginal till den. Jag träffar folk både på jobbet och fritiden som plötsligt inte längre haft nån marginal. Som förvånade kraschat in i väggen. Och i många fall fanns det folk runt personen som då sa "ja det var inte oväntat". Eller "ja det har man ju bara väntat på".
 
Jaha. Andra har alltså sett risken som personen själv antagligen inte såg. Sett marginalen krympa. Men har de sagt något? Har man rätt att säga något? Och skulle den berörda lyssna? I en tid då det nästintill blivit "normaltillstånd" att ha fullt upp och lite till på agendan?
 
Karin

Hej! Intressant frågeställning. Man kan säga att jag i princip har varit där själv och så här i efterhand önskar jag att fler personer hade sagt till mig eftersom jag höll ett vansinnestempo, "klarade allt" och samtidigt jobbade i motvind. Tyvärr finns det också personer runt omkring som tycker det är bekvämt när någon sliter och drar ett tungt lass, som till och med uppmuntrar på olika sätt. Personer som borde har sett och förstått. Det är de som jag i första hand önskar hade sagt något eller åtminstone inte borde ha jagat på och uppmuntrat slitet. Jag kommer i alla fall i fortsättningen försiktigt försöka prata med dem som jag ser kör för hårt.

Svar: Ja det är ju lätt att vara populär medan man "brinner". Och eftersom man får "cred" och positiv förstärkning för det är det ju lätt att brinna lite mer och lite till... Tills lågan brunnit ner... Dock inte alltid lätt att framföra att man tycker att nån annan närmar sig gränsen, men nog är det ju rimligt att i alla fall försöka säga något.
aktiva dagar & viktiga pauser

Karin%25252525252520H%252525252525E4rjeg%252525252525E5rd

Jag tänker att det är mitt uppdrag som medmänniska att reagera om jag ser någon i min omgivning vara på väg att jobba sig sjuk. Jag behöver kanske inte "varna för väggen", men en stilla fråga i alla fall: "Hur MÅR du egentligen?" Har många gånger upplevt hur den enkla frågan faktiskt gör skillnad. Alltså frågan med en vilja att också lyssna till svaret. Så tänker jag.

Svar: Klokt tänkt. Man kan ju föra fram saker på olika sätt, verkligen. Och lyssna på olika sätt!
aktiva dagar & viktiga pauser

Ann-Charlotte

Jag tror att det är svårare att säga till om utmattningen främst ligger på det privata planet, inte jobbet. Även om alla faktorer påverkar varandra.

Svar: Ja, det kanske blir mer "vad har jag för rätt att blanda mig i" då...
aktiva dagar & viktiga pauser

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress