Alla måste få vara nybörjare i början men man behöver ju inte ha ett beteende som gör att man är till fara för sig själv eller andra för det. Och jag har anledning att tro att det inte bara är nybörjare som beter sig på dessa farliga sätt i skidbackarna. Eftersom det handlar om beteenden finns det dock, tack och lov, goda möjlighet att ändra på beteendet så man slipper kvala in i någon av nedanstående kategorier. 
 
Störtloppsåkaren dyker upp från ingenstans och åker rakt ner i full gas utan att visa några som helst tecken på att kunna styra sina skidor genom att svänga eller bromsa. Det är således svårbedömt om störtloppsåkaren kan det eller inte. Att känna en störtloppsåkare svischa förbi en i ett snömoln och störta vidare mot de anhöriga man har längre ner i backen är en skräckupplevelse- och även om man inte blir nermejad så tappar man fokus på det egna  åkandet medan man höjer beredskapen för att ringa fjällpatrullen eller 112.
 
Zick-Zack-åkaren åker från kant till kant på backen, i ett varierande och oförutsägbart tempo som försvårar för andra att ta sig förbi. Ska man styra in bakom eller framför zick-zack-åkaren? Att vänta ovanför zick-zack-åkaren i backen känns inte som ett alternativ eftersom det då snabbt skulle bildas en folksamling av väntande åkare. Denna åkstil tar nämligen tid. Det är svårbedömt om zick-zack-åkaren kan svänga skidorna som man gör när man åker slalom eller om hen svänger genom att styra in i snövallen där pisten slutar och därigenom göra en manöver med kroppen för att styra skidorna neråt och sedan ut i pisten igen. 
 
"Tövlare" är allmänt oförutsägbara. De dyker ofta upp från ingenstans och styr in framför en så man blir tvungen att tvärstanna. De kan också ta en paus bakom ett krön eller i en kurva där sikten är obefintlig för åkare som kommer uppifrån. Ett vanligt tövlar-beteende är också att stanna direkt efter att man gått av liften. Detta innebär att avstigningsytan snabbt blir blockerad eftersom folk som kliver av liften efter tövlarna inte har någonstans att ta vägen då avstigningsytan och passagen till pisterna är full. Detta beteende utövar tövlaren gärna i grupp vilket ytterligare försvårar situationen för andra som ska av liften. Tövlaren trivs också i parken där hen oväntat kan svänga in framför en skidåkare som laddat för ett trick, eller dröja sig kvar bakom ett hopp där sikten är obefintlig för den som kommer uppifrån backen. Tövlare gillar också att rivstarta från stillastående, utan att kolla om någon annan är på väg i backen. Tövlaren kan också dyka upp på en skidväg mellan backarna och då åka rakt in i backen utan att överhuvudtaget se sig för. Att andra får tvärnita verkar inte bekomma en tövlare. Om tövlaren ens märker det. 
 
Som sagt handlar det om beteenden och de flesta beteenden kan man förändra...
 
 
Åsa

haha vad jag kände igen mig i dina beskrivningar och jag inser att jag behöver ändra mina beteende då jag är både en zink-zack åkare och en tövlare :-p.
kram Åsa

Svar: Skratt :) kram och ha en fin helg!
aktiva dagar & viktiga pauser

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress