Läser ett intressant inlägg på bloggen Ekoenkelt: Sluta förvara & organisera dina prylar.
 
Jag älskar ju att ha ordning och reda och hitta de perfekta förvaringslösningarna. Men i vår strävan efter "ett enklare liv" (som i framtiden helst ska få plats på betydligt färre kvadratmetrar) har jag alltmera börjat fundera på vad det är vi förvarar. Och vad som är värt att förvara?
 
En del av de saker vi vill ha och lätt komma åt blir ju svåra att förvara effektivt om vi förvarar en massa saker vi inte använder. Och sannolikt inte behöver. Fast det vet man ju inte. Om man kommer att behöva dem alltså. Därför förvarar man (vi) en hel del  saker "för säkerhets skull".
 
Häromdagen öppnade jag t.ex. en låda jag gjort i ordning för att förvara bälten i. Jag tror inte att jag öppnat den sedan jag la ner några bälten i den. För flera år sedan. Är det verkligen rimligt att fortsätta ha den förvaringslådan för de bältena?
(Svar: nej).
 
Andra saker kan dock vara svårare att fatta beslut om.
Som Kenny Rogers sjunger i "The Gambler":
 
"Every gambler knows
That the secret to survivin')
Is knowin' what to throw away
And knowin' what to keep.
 
(Jaja temat är ett annat- men ändå! Samma gäller även andra saker än spelande...)
 
 
Jag återupptäckte den och flera andra låtar när jag skulle rensa lite i skivförrådet nyligen. Där är det dock betydligt svårare att bedöma vad man ska "throw away" och vad man ska "keep". En del vinyl blir tydligen sjukt värdefull. Tänk om man läser i tidningen att någon köpt en skiva som är värd några hunda tusen på den lokala loppisen- och man känner igen den eftersom man själv skänkte den till loppisen några dagar tidigare... 
 
Nu tror jag i och för sig inte att vi har några såna skivor men man vet ju hur det gick i Solsidan när Alex hade rensat förrådet och hans frus brorsa fyndade en av hans grejer på loppis och sålde den vidare för massor med pengar...
 
 
 
 
 
 
FREEDOMtravel

Vi har nog (jämfört med andra) ganska lite grejor... Just nu har jag mest ångest för att jag nån dag måste ta itu med mitt gamla arbetsrum och rensa 10 års pärmar. (Jag blev ju av med min anställning. Allting är kvar i rummet och hon som sitter där tycker att det är ok, men när hon flyttar därifrån i typ mars måste jag rensa... suck)

Svar: Oj, vånda både att rensa och lämna arbetsrummet... och jobbet... Men du har i alla fall fått nåt nytt jobb!? En gång brann det på mitt jobb. Mina grejer var "bara" rökskadade men vi fick order att skicka så lite som möjligt på sanering. Jag slängde nästan allt i min bokhylla. Hyllmetrarna med papper decimerades till en hög på ca 5 cm... Ångest! MEN jag saknade INGENTING! Jo möjligen ett papper, men det kunde jag kopiera av en kollega...
aktiva dagar & viktiga pauser

elisabeth

Du är som jag.. Så härligt att läsa att jag inte är ensam.

Jag vill ha ordning på alla våra saker.. De skall inte bara ligga där i lådan år efter år.. Nej släng, återanvänd eller skänk bort.

KRAM

Svar: Exakt. Och bättre att sakerna får glädja någon annan än att de tar onödig plats hos en själv...
aktiva dagar & viktiga pauser

Pernilla / Ekoenkelt

UNDERBART att du exemplifierar med Kenny Rogers, älskar honom! Det var precis vad mitt inlägg saknade! :)

Men det är verkligen både nyttigt och intressant att ställa sig frågan "vad är det vi förvarar?". Ibland ser man ju liksom inte skogen för alla träd.

Svar: Åh vad kul! Att det passade extra bra med Kenny Rogers...! Inser nu att jag kanske skulle ha berättat att jag länkade till dig :) Var bara så "hög" på rensande... :)
aktiva dagar & viktiga pauser

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress