Jag fick en intressant fråga av Helena på bloggen FreedomTravel apropå mitt blogginlägg om min ”miljökampanj vid lunchbordet” igår: Vad slänger man sina sopor i om man använder tygkasse när man handlar mat? En relevant fråga! Jag inser snabbt att jag själv har ett område att utveckla här. Jag köper nämligen oftast vanliga soppåsar på rulle till soporna. Vilket ibland fått mitt miljösamvete att skava, men jag har kisat med ögonen och tänkt att jag därmed i alla fall gör av med mindre plast eftersom soppåsen verkar innehålla mindre plast än påsen man köper vid kassan. Dessutom går mina handelsplastpåsar ofta sönder och då får jag kasta dem när jag kommer hem från affären. Eller så överkonsumerar jag påsar när jag inte har uppmärksammat hålen och använder handelspåsen som soppåse och får ta en påse till när den första påsen läckt ut sop-sörja och ska bäras ut. Plus att jag då tvättar sophinken i onödan eftersom den är blöt av sop-sörja.

 

MEN vid närmare eftertanke så vete 17 om detta med soppåsar på rulle är ett bättre val än att köpa plastpåsarna vid kassan. För det kan ju vara bättre eller sämre plast i dem? Och visst har man väl börjat producera de vanliga plastpåsarna i miljöbättre alternativ? Fast det har man väl med soppåsar på rulle också? Men den varianten ser man inte så jätteofta på affären? Eller så är den svindyr? Fast per påse kanske den ändå inte är dyrare än påsen man köper vid kassan?

 

Jag googlar området och hittar bland annat detta svar på Naturskyddsföreningen:


Den är inte helt enkelt att svara på då det är många aspekter som ska tas med. Dels råvaran, dels energiåtgång vid tillverkning, och så hur mkt den används innan den förbränns.

Alternativ:
Tygkasse att bära hem mat i: Råvara bomull, kostar mkt vatten och bekämpningsmedel (om inte ekologisk) vid tillverkning. Håller en evighet. Rätt använd en miljövänlig produkt! Hampa kräver mindre vatten och bekämpningsmedel, så det är ett bättre val.

Plastkasse som man bär hem mat i: Gjord av råolja, en icke-förnyelsebar råvara, tillverkningen kostar energi, den används oftast bara en gång och bränns sedan. Energin som bildas vid förbränningen är långt ifrån vad den kostat från råvara till kasse. Är ett miljöproblem i många länder då de ofta hamnar ute i naturen.

Soppåsar: Finns gjorda av råolja - samma problematik som ovan, men då den är tunnare har mindre råvara använts. Finns dem som är gjorda av förnyelsebar råvara, t.ex. majsstärkelse. Ofta även komposterbara.

Slutsatts:
Använd tygkassar till mat och soppåsar av majsstärkelse!

 

När jag googlar på temat så noterar jag även att man kan köpa miljövänliga soppåsar på rulle på nätet. Men då får man ju addera ”miljöpriset” för den frakten. Och frakt är ju generellt ett svårvärderat område när man pratar miljö-pris. Och om den typen av soppåsar inte finns på ens egen affär så är det ju bättre att fråga efter det. Det kanske blir dagens miljö-utmaning för undertecknad...!?

 

Jag läser för övrigt också att det är viktigare att fundera över hur man tar sig till och från affären och vad man lägger i sina handelskassar än vilka påsar man använder. Men det ena kan ju gå hand i hand med det andra, och dessutom kan man ju hoppas på att väcka (miljö-)tankar hos någon annan när man kommer där med sin fina tygpåse. Skapa lite inre konflikt och kognitiv dissonans. Ta chansen att påverka, och risken att betraktas som en jobbig miljönörd...  Men blir vi tillräckligt många så... blir det miljö-ovänliga det onormala/udda/uppseendeväckande/you name it. Så det så.

 

(Och jodå, jag har miljöångest över bilen och över en del av de saker som hamnar i min handelskasse när jag inte orkar engagera mig i alla val, men jag arbetar på att öka andelen bra val jag gör och 50% är bättre än 20% och 20% är faktiskt bättre än 0% vilket jag tidigare skrivit om).

Händelsevis

För oss är detta ändå ett lätt val. Vi använder ryggsäck när vi handlar och ett par tygpåsar. Detta gör vi en eller två gånger i veckan. Hade vi köpt plastpåsar varje gång hade vi aldrig kunnat göra av med dem i samma takt. Två eller tre sop-påsar går år här hemma i veckan, men matkassar hade troligen lätt blivit 5-6 st. Beviset såg jag när vi flyttade ut ur sambons studentlägenhet och jag hittade handlingskassar i hans samling under diskbänken från affärer som lagt ner flera år tidigare.
Frekvensen på påsarnas olika användningsområden är helt enkelt för olika för att de ska mstcha. Mycket bättre då med tunna påsar på rulle till soporna och tygpåse till handlingen!
Starkt jobbat med lunchrumsdiskusionen!

FREEDOMtravel

Åh tack! Vilket supersvar!!! Gillar bloggar som tar ens frågor på allvar, hehe ;) Jag gissade att det skulle finnas någon slags miljövänlig påse. Annars har det här med handla i tygkasse aldrig gått ihop för mig eftersom jag behöver någon sorts soppåsar. Jag får se om vi bättrar oss i framtiden! När vi är ute med husbilen handlar vi utan kassar eftersom vi kör kundvagnen hela vägen till husbilen och lastar rakt in i kylen. Men då har vi ju istället köpt soppåsar som kanske inte varit miljövänliga. Stort tack för svaret :)

Svar: Har man en tendens att "snöa in" på saker så har man :) Och det är roligt med kommentarer och frågor som väcker egna frågor och tankar! Tack för det!
Camilla

Husvagnsfamiljen

Vi kör inte på tygpåse men på Citty Gross stora påsar som kan användas om o om igen. Betydligt bättre, rymmer mer och går inte sönder, kan användas till annat oxå. Jodå jag köper soppåsar, inte direkt miljövänligt men mindre plast per påse... Eller så använder jag de jag får från klädesbutikerna mm. Vi använder även fruktpåsarna mycket, i badrummet, uppe vid diskbänken vid matlagning så slipper vi kål, vitlöksdoft efter matlagningen och vi behöver inte tömma en halv påse.

Eva

Hej? Var kan man köpa påsar med majsstärkelse? Såg också att Barista börjat med muggar av "plast" av majsstärkelse. Hur många andra användningsområden kan man ha med majsstärkelse, sockerstärkelse, och potatisstärkelse?

Någon som vet?
Grym blogg förresten, jag hade en väninna som har en man som kallade henne för matfaschist. Men saken är att jag själv blivit kallad för miljötaliban, och gissa om vi hade kul tillsammans.

Vi brukade börja pladdra som fan på lunchen om glutén och en massa miljögrejer, men det var så kul att när jag bröt isen, så fick hon flera som lyssnade. Det krävs pionjärer för att vi skall klara av målet, med en fossil fri infrastruktur och fred. Dessa tycker jag hör samman, även om man inte får prata om sammanhangen, men vi vet samtliga att fossila bränslen och gas är skit som vi krigar i Mellanöstern för.

Det skulle göra världen en bra plats att leva om intressen i pengar, och bullshit-krigsindustrin skulle bara gå i konkurs. Vilket förmodligen kommer att ske, när råoljan tar slut.

Vilka andra material är bra att byta ut det fossila geggamojan med? Jag gjorde en satir-bild av Carl Bildt, med sina äckliga krig. Kolla gärna min konst hemsida: www.evaguillen.com

Strongt av dig att prata om viktiga saker, med folk som inte orkar lyssna, men det är värt mödan, man hittar ens eget sätt att påverka, det finns inget tristare, än människor som inte reflekterar, iaf om man reflekterar är ju det viktigaste att göra som människa, men också meditation. Så att man inte tröttar ut hjärnan med att övertänka. :D. Grym blogg. Cheers up & STOR KRAM /eva

Eva Guillén

Jag menar förståss att målet är en Fossil-FRI värld, och fred :P haha inte som jag skrivit (har problem med höger och vänster - och negationer haha) KRAM /evis

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress