Apropå inlägget jag skrev igår så gjorde jag idag en av de saker jag skrev om. Drog upp miljöfrågor till diskussion. Med risk för att vara jobbig. Men det blev väldigt intressanta diskussioner vid lunchbordet! Vi hann med stort engagemang diskutera flera områden på temat, som:
  • Skulle vi vilja äta det vi äter och klä på oss det vi klär på oss om vi såg produktionen?
  • Kommer folk att alltmera återgå till att vilja handla mer närproducerat, mer kvalitet och mindre "skit" som går sönder direkt? (här kom vi in på flera exempel på varor vi varit/är besvikna på)
  • Tygpåsar vs plastkassar när man handlar.
  • Svårigheterna att handla "eko-reko" på klädfronten, och att det är mycket mera nudging för bra val i mataffärer än i klädaffärer
  • En tant som någon sett och som var förbannad för att hon fick betala för en påse på Indiska- och att det är ett bra initiativ av Indiska att inte slentrianmässigt dela ut plastpåsar när man handlar hos dem.
  • Att det finns mycket man skulle kunna återbruka, och göra nya saker av. Att detta skulle kunna vara en bra sysselsättning för många. (Vi träffar många i jobbet som har svårt att komma ut i vanliga arbeten).
  • Att man vänjer sig av med att handla "för nöjes skull" om man tar en längre paus från det.
 
Lite senare under dagen hann jag peppa chefen att kolla efter ett ekologiskt alternativ när hon skulle köpa ny kofta istället för en som hon hade tappat bort under semestern.
 
Herregud, jag verkar vara på gång! 
FREEDOMtravel

En (säkert superkorkad) fråga: om man handlar med tygkasse, vad slänger man sina sopor i då? Detta är ett mysterium för mig. Kanske är det så att det finns speciella miljövänliga soppåsar? Men då borde det ju förklaras någon gång i samband med att man promotar tygpåsarna? Annars fattar man ju inte hur man ska göra (inte jag i alla fall)...

Svar: Bra fråga! Det måste jag blogga om, ska forska lite mer bara... :) Jag gör nu så (vilket ju inte heller är så miljövänligt) att jag köper soppåsar på rulle. Så jag använder ju tyvärr ända plast. Det ska väl finnas nån mer miljövänlig variant av soppåse på rulle, det ska jag kolla närmare på. Grejen för mig är dock även att mina köpta vanliga påsar från affären ofta går sönder- och då får jag kasta dem eller använda FLER när jag använder dem som soppåsar eftersom det rinner ur sop-sörja ur den trasiga påsen. Så det går då åt mera plast. Därför känns min nuvarande variant lite mer miljövänlig... Men samtidigt vete 17, tänk om mina soppåsar på rulle är av sämre miljö-standard än affärens påse....Detta är ju helt klart ett område att "gräva lite djupare i"... :)
Camilla

Ann-Charlotte

Hmm, här hemma använder vi mataffärens plastpåsar som soppåsar och det håller väldigt bra. Men inte heller jag har ett svar på denna fråga ... På mitt andra jobb pratar vi ofta om miljörelaterade saker, både på rast och arbetstid - kommer naturligt med uppdraget som kommunikatör på ett energibolag. Samtidigt känner jag att det kan "bränna till" i många andra sammanhang när frågan lyfts. Måste ändras!

Svar: Ett nytt blogginlägg är på gång på temat soppåsar! Frågan är mer komplicerad än man kan tro ;) Och diskussioner leder ju ofta framåt på olika sätt. Inte
minst för att man tvingas tänka till när man argumenterar för sin sak. I min vardag ekar det dock tomt på miljödiskussioner, förutom hemma då. Men som sagt, jag kan ju vara den som inleder...
Camilla

Matilda

Kul att det blev givande diskussioner :-)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress