När våra barn var små åkte vi till Sala då och då för att leka i deras fina lekpark. Men nu är ju det ett tag sedan och vi har liksom inte tänkt på att Sala har annat att erbjuda. Som vandring! Men tack vare Vandringsbloggen som vandrat Gruvdammsrundan letade vi oss i söndags iväg till Sala. Hela leden är 26 km men vi nöjde oss med en betydligt kortare runda och höll till längs Gröna gången samt nere vid sjön vid Måns Ols restaurang där vi parkerade bilen. Det är ett väldigt trevligt område och vi kommer helt klart att återvända till Sala för att vandra mer!
 
På bilderna ser det nästan ut som att det bara var två av oss fyra som var med men vi gick i lite olika takt och det var jag och Anton som hade kameran. 
 
Vi besökte även området vid Sala silvergruva. Jag spånade in på lite historika fakta, och även vandringsleden andas ju historia bl.a. eftersom dammarna byggdes för att användas vid gruvdriften. En historisk person att "spåna in på" när man besöker Sala är ju drottning Kristina. Ett av gruvschakten vid gruvan är uppkallat efter henne och jag blev ju bara tvungen att googla lite kring henne och Kristinestad och en massa annat relaterat som jag ivrigt måste berätta för barnen, med telefonen och google  i högsta hugg. "Schhh... Du behöver inte berätta för alla här på området", säger barnen. Dessutom kan de redan typ allt jag berättar. Hur som helst är det fascinerande både med gruvan och området runtomkring, och med Kristina som blev drottning vid 6 års ålder för att man "inte hade något val", dock uppfostrade man henne som en pojke. Att hon sedan abdikerade till katolicismen kan man också förundras över, hur lätt kan det ha varit på 1600-talet? För en kvinna dessutom?
 
PS Anton har tagit flera av bilderna nedan.
 
 
 
  
 
 
En park, men fel sort... utan snö...
 
 
Vacker snickarglädje...
 
Fridfullheten med vatten som står alldeles stilla...
 
 Vätskekontroll...
 
 
En tur till gruvan... 
 
Drottningens schakt.
  
 
Det finns en massa mer att se och uppleva i och vid gruvan men det får ni utforska själva... :)
 
 
Kors och Tvärs

Det är verkligen fint i Sala!

Svar: Verkligen! Även själva stadskärnan är mysig tycker jag.
aktiva dagar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress