Idag berättade en person jag känner om en person hon känner som KASTAR ALLA JULPYNT när julen är slut och KÖPER ALLT NYTT när det blir jul igen. ÅR EFTER ÅR! Ursäkta mig men VAD I HELVETE!
 
Fattar ni vad ni gör med jorden och framtiden!
 
Ja och idag började Klimatkonferensen i Paris.
 
Bredvid mig sitter min 13-åriga dotter Matilda och skriver på sin dator: "Climate change, global warming, we need to do somehing about that. We will not get a second chance, if we fuck this up, it will be the end of us. (...) The snow, the trees and all the beautiful animals in this world, most of these coluld be gone in a couple of years if we don´t find a way to be more friendly to the earth and at least slow down global warming."
 
När våra barn var små och gick på Skogsmulle, eller om det var Skogsknytte, gjorde vi en gång en utflykt till ett magiskt gammalt mässingsbruk, eller ruinerna av det. Vi lyssnade på vattnet som porlade och forsade och tänkte "hit måste vi snart åka igen". Men vi var inga "frilufsare" på den tiden och åren gick och vi åkte inte dit.
 
Desto roligare att vi nu åker dit rätt ofta. Det finns många fina platser att fika där solen silar ner genom träden. Det är ett perfekt paus-ställe på en av våra cykelrutter och det finns ett promenadstråk i skogen bredvid.
 
I söndags avslutade vi november vid Mässingsbruket medan mörkret föll och tomtarna (kanske) smög sig fram. 
 
Förra hösten var vi utomhus mycket tack vare att vi höstcampade mycket i väntan på första säsongen som vintercampare. I år är det längre till husvagnen och vintercampingen vi ska stå på så vi har inte höstcampat alls, tyvärr. Men vi har lyckats få in en hel del utomhusvistelse hemikring på helgerna! Däremellan har det varit mycket sofftid, böcker, filmer och plugg. Vi är ändå rätt nöjda med hösten, och med november. Det gäller att hitta lagom ambitionsnivå för den månaden...
 
 
 
 
 
Magiska vattendroppar.
 
Änglaludd?
 
En plats för tomtar? Synliga och osynliga?
Första advent är på ingång och i många affärer har julpynten redan varit på plats i flera veckor. 
 
Jag kan inte låta bli att undra vem som köper alla dessa julpynt?
De flesta som bott ett tag i sitt boende har väl redan en hel del pynt?
De som nyligen flyttat till ett eget boende kan ju behöva en del, om de inte tar med sig av sina föräldrars eventuella överflöd, men kan det handla om så här stora mängder?
Eller finns det väldigt många som behöver nya pynt- i år igen?
Vad beror det på i så fall? Att de gamla gått sönder? Vad är det isåfall för skit som säljs och köps?
Eller vill man bara ha lite variation? Får man bara lite akut behov av en ny ljusstake när man ser en ny snygg modell?
 
Ja det är klart att vi behöver ljus. Men köper man för mycket hjälper man glatt till med att "elda upp framtiden" medan man sitter där och myser. (Överdriven konsumton+ett klimat som inte innebär katastrof=går inte ihop)
 

Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna,
det är mörkt nu, men det blir ljusare igen.
Tänd ett ljus för allt du tror på, för den här planeten vi bor på.
Tänd ett ljus för jordens barn.

Ur Tänd ett ljus, skriven av Niklas Strömstedt och Lasse Lindbom.