Harry Potter inspelningsplatser i England och Skottland

Inför sommarens road-trip i England och Skottland samlade vi på oss information om många intressanta platser för den som vill resa "i Harry Potters fotspår". Information hittade vi på internet samt i en Harry Potter-places-guidebok som kom ut strax innan resan,
 
Nedan har vi samlat de flesta av de intressanta platserna.
 
Hur vår resa blev kan du läsa om i bloggens Storbrittanien-kategori! Vi besökte de flesta av platserna nedan.
 
 
LONDON
Nedan listas mer "specifika" ställen, allmänna vyer med t.ex. Tower Bridge, London Eye, Big Ben och Buckingham Palace syns också i filmerna. 
 
Filmstudion http://www.wbstudiotour.co.uk
Leavesden, London, England
Filmstudion där  filmerna spelades in öppnades för allmänheten 2012. Här kan man bland annat gå omkring i Hogwarts stora festsal, Dumbledores kontor och Diagonalgränden. Man får också se modeller av skolan, och rekvisita som Hagrids motorcykel och Harrys Nimbus 2000.
 
King´s Cross Station, Plattform 9 3/4 
Ett av de mest berömda kultställena. Härifrån tar Harry tåget när han ska börja på skolan Hogwarts. Vid plattform nio och tio finns ett "konstverk" med en kundvagn som försvunnit halvvägs in i väggen samt en skylt med texten "Platform 9 3/4. Filminspelningen gjordes dock på perrong 4.
 
"Diagongränden"
Cecil Cour, nära Charing Cross Station i centrala London föreställer Diagnongränden, shoppinggatan där man i filmerna kan köpa diverse trolleriprylar. Harry köper sin trollstav där i första filmen. Leadenhall Market på Gracechurch Street är inspelningsplats för flera miljöbilder till Diagongränden. Svartvändargränd är en otäck avstickare till Diagongränden med butiker specialiserade på svartkonst. Harry besöker butiken Borgin & Burkes i en scen i "Harry Potter och hemligheternas källare". 
 
London zooRegent´s Park
Här besöker Harry reptilhuset i första filmen och upptäcker då sin förmåga att tala med ormar.
(Tube: Great Portland Street) 
 
British Museum 
Här hittar man några av världens mest kända schackpjäser. De hittades på en strand i Skottland fter att ha legat nergrävda i mer än 700 år. Pjäserna föreställer vikingar och är förebilden för schackspelet i första Harry Potter-filmen. I London kan man se 78 pjäser på British Museum och i Edinburgh finns 11 pjäser på National Museum of Scotland - bara några kvarter från fiket där den första Harry Potter-boken skrevs.
 
Picket Post Close i Bracknell utanför London 
Inspelningsplats för 4 Privet Drive, huset där Harry Potter lämnas på trappan av Dumbledore som baby. Huset ligger nära förorten Bracknell i Londons västra förorter inte långt från slottet Windsor.
 
Black Park, nära Slough utanför London 
Utgör "Den förbjudna skogen" i de fyra första Potterfilmerna. Området är en 214 hektar stor nationalpark som på sina ställen är minst lika skrämmande som filmernas påhittade skog. Här låg Hagrids stuga i de tidiga filmerna och det var också här Harry tämjde ett hippogriffdjur. Populärt för familjeutflykter och lockar även många löpare och cykelentusiaster. Black Park ligger nära Slough, cirka fyra mil väster om London.
 
 
(ca åtta mil nordväst om London, tar ca 1 timme med tåg från London)
Universitetsstaden Oxford syns flitigt i filmerna. 
Bl.a. syns Christ Church College ofta som "delar av Hogwarts". Matsalen med sitt gotiska takvalv figurerar som "Great Hall". 
Bodleian-biblioteket är i filmerna biblioteket på Hogwarts. 
 
Emma Watson som spelar Hermione i filmerna studerade skådespeleri på The Dragon School och har bott i Oxford. 
 
 
(ca 18 mil väster om London, 8 mil väster om Oxford)
Katedralen är en av de mer betydande inspelningsplatserna för "Hogwarts-miljön".  
 
 
Lavenham
(12 mil nordöst om London, nära Ipswish)
Inspelningsplats för fler scener förställande den påhittade byn Godric´s Hollow där Harry föddes. Lavenham Guildhall fick föreställa Potterfamiljens villa. Bl.a. filmades scenen där Harry blir "The boy who lived" i filmerna Dödrelikerna här. Byn är känd för sin välbevarade medeltida arkitektur. 
  
 
Durham 
Katedralen i Durham är en av de mest berömda byggnaderna i Storbrittanien.  För Potter-intresserade är det inte de stora salarna i katedralen som är spännande utan de många korridorerna där många av Hogwarts-scenerna spelades in. Här filmades också en scen till den första filmen där Harrygår med sin uggla Hedwig i snön.
 
 
Lacock och Lacock Abbey
(cirka 16 mil väster om London, nära Bath)
I "Harry Potter och Halvblodsprinsen" var det inte Lavenham som föreställde Harrys födelseby Godric's Hollow utan en annan välbevarad engelsk by, Lacock.  I byn finns även Lacock Abbey, ett nunnekloster där många klassrumsscener i Potterfilmerna spelades in. Klostrets sakristia är till exempel klassrummet där professor Snape undervisar om magiska brygder. Byn som grundades på 1200-talet är för övrigt till stora delar byggminnesmärkt
 
 
(nordöstra England nära gränsen mot Skottland, fjorton mil sydöst om Edinburgh)
Detta skotska slott med anor från 1000-talet användes flitigt i de två första filmerna, särskilt quidditch- och kvastflyg-scenerna. Bland annat filmades Harrys första flyglektion här. Slottet är öppet för allmänheten under sommaren. 
 
 
(På västra sidan, ca 18 mil nordväst om Edinburgh)
I den vackra dalen kring floden Coe i skotska höglandet har flera scener spelats in. Bl.a. Hagrids stuga i filmen "Fången från Azkaban". Vid Steall-fallen i närheten spelades drakscenen i "Den flammande bägaren" in. 
 
  
Glenfinnan, Skottland
En by i skotska högländerna, ca 26 mil nordväst om Edinburgh, 13 mil sydöst om Inverness. Vid byn ligger en av världens vackraste tågrutter. Ångtåget från staden Fort William till byn Mallaig passerar över den breömda Glennfinnanviadukten. Bron svänger i en båge så passagerarna kan se hela tåget. Hogwartsexpressen passerar här i filmerna och viadukten syns även när Harry och Ron flyger över den i sin flygande bil. Dessutom syns Fort Willam i öppningssekvensen i "Harry Potter och Fenixorden". 
 
 
Edinburgh, Skottland
 
Skrivplatserna:
I Edinbugh började författarinnan J K Rowling skriva böckerna om Harry Potter. Kafét The Elephant House, vid George IV-bron,  sägs vara platsen där allt  började. En del menar att hon även tillbringade mycket skrivtid på numera nerlagda Nicholas Tearoom i närheten. De avslutande avsnitten i den sista boken om Harry skrevs i en helt annan miljö: i svit 552 på Edinburghs lyxhotell Balmoral. (Här vill jag gärna passa på att påtala att jag själv övernattat på det hotellet när jag reste i Skottland med familjen när jag var barn). Kafeet ska tydligen ligga ganska nära National Museum, se nedan.
 
National Museum of Scotland
Här hittar man några av världens mest kända schackpjäser. De hittades på en strand i Skottland fter att ha legat nergrävda i mer än 700 år. Pjäserna föreställer vikingar och är förebilden för schackspelet i första Harry Potter-filmen. I London kan du se 78 pjäser på British Museum och i Edinburgh finns 11 pjäser på National Museum of Scotland - bara några kvarter från fiket där den första boken skrevs.
  
 
Goathland, North Yorkshire
(40 mil norr om London, drygt sex mil norr om York)
I denna lilla by i nationalparken Yorkshire Moors finns järnvägsstationen som föreställer Hogsmeade-stationen i böckerna dit Harry anländer från London för att studera på Hogwarts. Stationsbyggnaden invigdes 1865 och är välbevarad. 
 
 
Freshwater West Beach, sydvästra regionen av Pembrokeshire
Snäckstugan. En vacker strand i sydvästra Wales. Här stod ”Shell Cottage” dit Bill Weasleys och Fleur Delacous flyttade när de hade gift sig. Huset var en tillfällig byggnad och finns inte kvar. Platsen är också intressant eftersom det var här husalfen Dobby begravdes.
 
 


 
2

Tankar och länktips: hälsohets, det ätstörda samhället och "tjockisar" kan också springa

En fördel med att bli äldre är ju att folk har slutat fråga en om man är gravid. Det är nämligen såhär att jag har en mage som syns. Inte på något extremt sätt, men ändå. Hade jag varit mer jämntjock kanske folk i.o.f.s inte hade frågat. Då hade det kanske varit mera självklart att jag är tjock. Inte gravid.
 
Klen tröst. Att bara vara tjock på en del ställen på kroppen.
 
Nu har jag ju inte fått nån ätstörning ändå, fast jag fått den där gravid-frågan flera gånger. Och fast det är en typisk fråga som skulle kunna trigga igång en ätstörning. Och fast den bränt sig in. Jag kan i detalj återge flera av tillfällena ur minnet. Inklusive vad jag hade på mig. Jag tog ju inte på mig de kläderna igen.
 
Jag har ca 20 års erfarenhet av att välja kläder så magen inte syns mer än nödvändigt. Vettigt sätt att spendera tid och energi? *not*. 
 
Vikt står då och då på bordet hemma hos oss. Som samtalsämne. 
Eller inte vikt egentligen. Men hälsa, kost och motion.
Jag tänker att vikten är en bisak.Men det är klart att den ligger där och lurar.
 
Och det är inte så lätt att prata om dessa saker utan att det blir laddat. 
Utan att säga "ungar ni måste röra på er och äta någorlunda vettigt för annars kan ni bli... sjuka... och trötta... och inte orka så mycket... och... bli... typ... tjocka eller feta eller nåt... ".
 
Ja någonstans är det ju ändå så att jag inte vill att de ska bli överviktiga. För. Det. Medför. Ju. Hälsorisker.
Och att man kanske blir dömd och bedömd utifrån sin vikt.
Och att man kanske får frågor kring huruvuda man är gravid. Om man är tjej eller kvinna då. 
Det är inte så roligt. Inte ett dugg roligt faktiskt. Fast man kanske skrattar bort det i stunden.
För vad ska man göra då, när man sagt "nej, det är jag inte". 
Slå nåt hårt i huvudet på den som frågat innan man går in på toa och gråter? Eller kräks? 
 
Så man försöker prata bra om detta svåra med LAGOM på ett bra sätt med sina barn och sedan sitter man ändå där och undrar om man lagt grunden till en ätstörning. Samtididigt måste vi ju kunna prata om hälsa och LAGOM utan att det ska kännas som man gör nåt SJUKT eller bidrar till något sjukt...  eller till att någon ska bli sjuk. Och hela samhället är ju på något sätt skruvat kring dessa frågor.
 
Det är bra att hälsa är inne. Och sundhet.
Men det är så lätt att gränsen suddas ut.
Vad är friskt? Vad är sjukt? Vad är lagom? Vad är ytterligheter- åt olika håll?
 
Här och var i bloggvärlden (t.ex. hos La Linda) kan man just nu se omslaget och inslaget i senaste numret av Women´s Running där en rundare modell poserar och springer. Som för att säga "tjockisar kan också springa"!
Och "En tjock kropp behöver inte vara en osund och otränad kropp. En smal kropp behöver inte vara en sund och vältränad kropp".
Meningar vi för övrigt upprepat många gånger hemma hos oss. Vi tycker faktiskt att vi äter rätt sunt och rör på oss men vi verkar vara byggda för att lagra fett. Medan andra verkar byggda för att inte lagra nåt alls, vad de än stoppar i sig. 
 
Det är roligt att se dessa fantastiska bilder på en vacker kvinna, modell större, i en stor löpartidning. 
Men det är också SORGLIGT att vi blir så GLADA över det. För att det är så OVANLIGT. För tjocka går fortfarande ofta och gömmer sig någonstans i något av de få klädplagg de hittar att köpa. 
 
Och apropå det, häromdagen provade jag en kjol på H&M:s ungdomsavdelning Divided. Storlek 42. Största storleken, Jag brukar faktiskt kunna ha 42. Oftast har jag XL. Men va fan, rent ut sagt, det fattades ju typ 10 cm i midjan. På kjolen alltså. Divided verkar ofta vara små i storlek. Och. Vilken. Bild. Ger. Det. Till. Unga. Tjejer. Som växer upp i vårt ätstörda samhället. Om man t.ex. är 14 år och ens lite år det rundare hållet ska man alltså leta sig till "Big Is Beautiful"-avdelningen med det fortfarande relativt magra sortiment av tält som finns där. Jag blir både ledsen och orolig. Är det konstigt att vi får ett ätstört samhälle? Med ätstörda unga människor?
 
Och just det ätstörda samhället är temat för mitt nästa tips. En nystartad blogg med exakt det namnet. Och det är inte vilken "rappakalja" som helst för det är en psykolog som skriver den. 
 
Slutligen, som ett bra exempel direkt ur det ätstörda samhället, en krönika av Caroline Jägerfelt. "Förra året åt jag min första pizza på 10 år". Caroline är syrra till Jenny Jägerfelt, psykolog och författare som skriver så bra böcker. Om andra teman, men ändå. 
 
Det var det, over and out för nu.  
 
Nedan bilder av James Farell för tidningen Women´s running:
 
 
 
6

Bönor i marinad med basilika

Använd helst bönor du blötlägger och kokar själv.
Jag använde svarta bönor.
 
Blanda en marinad med ca 1 del olivolja och 1/2 del balsamvinäger.
Klipp i färsk basilika. 
(Jag använde ca 1 dl olja, 1/2 dl vinäger och 1 kruka basilika till ca 7-8 dl bönor).
Pressa ev. i en klyfta vitlök, salta och peppra
Häll över bönorna.
Blanda.
Ät. 
 
Dom är ännu godare när de stått till sig lite.