Vet du om att man i de flesta kommuner i Sverige har möjlighet att påverka frågor, beslut och politik genom att lämna in medborgarförslag? Det är kommunen själv som bestämmer om man ska ha denna möjlighet- eller om möjligheten att påverka ska se ut på andra sätt. Att skriva ett medborgarförslag är en chans att påverka och förbättra något inom kommunens verksamhet eller något som kommunen är ansvarig för. Man ska alltså framföra ett konkret förslag på förbättring.

Även barn kan lämna in förslag!

Rutiner för hur man gör finns på din kommuns hemsida- om din kommun öppnat upp för denna möjlighet att påverka…

När förslaget kommit till kommunen tas det upp på kommunfullmäktigesammanträde där man bestämmer om/hur man ska gå vidare med ärendet. T.ex. kan en särskild nämnd sedan förbereda och besluta om förslaget.

För ett tag sedan kom jag att tänka på detta när jag läste att kommunen jag bor i ska övergå till miljömärkt el. Det är ju en sån grej man HADE kunnat lämna in ett medborgarförslag om. Just i el-frågan var en rolig grej dessutom att den gröna elen kommer att bli BILLIGARE än den el man tidigare använde! Och detta kommer man att spara tusentals ton koldioxid på per år...

Själva går vi och väntar på beslut avseende ett medborgarförslag vi lämnat in om en "äventyrslekpark" typ den vi besökte i Säfsen i somras. Men under tiden kanske vi skulle skriva ihop ytterligare nåt förslag?

Blir detta året då du kommer att bidra med ett medborgarförslag i din kommun? Och vilka kommer jag eller vi att skicka in? 

(PS i många landsting finns också denna möjlighet!)


 .
 

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress