Det svider att damma av det här gamla inlägget som jag skrev för två år sedan. Jag har nämligen inte alls nått de mål jag hade då. Jag rör inte alls på mig i den utsträckning jag skulle vilja. Men ibland får man resa sig upp, damma av sig och ta nya tag. 

 

Vad krävs då för att bli en person som är fysiskt aktiv?

Hur förändrar man sitt beteende?

Så att det HÅLLER och blir en LIVSSTIL!? 

 

En intressanta teori för att beskriva förändring är Prochaska & DiClementes modell.

I modellen beskrivs förändring i olika faser- och hur benägen man är till en hållbar förändring beror på vllken fas  fas man befinner sig i. Och på om man lyckas ta sig vidare till nästa fas. 

Det är alltså inte bara att "snöra på sig gympadojorna och kliva ut genom dörren och sedan är man en person som tränar”. Det gäller att göra det igen och igen och igen. Minst sex månader. Förflytta sig själv från stadium till stadium. Steg för steg. Och forsätta om när det blir återfall. 

 

Om förändringsstadierna: 

 

 

Bild lånad från Kostdoktorn

 

1. Förnekelsestadiet

Här befinner sig människor som inte är regelbundet fysiskt aktiva och inte heller är intresserade av att bli det. Kanske har man för lite kunskap om alla fördelar med fysisk aktivitet. Eller om alla risker det innebär att vara fysiskt inaktiv. Eller så har man försökt många gånger men misslyckats och tappat tron på sin förmåga att bli en fysiskt aktiv person. Man undviker att tänka på sitt inaktiva beteende och de problem det kan medföra.

 

2. Begrundandestadiet

Man är inte fysiskt aktiv men har för avsikt att bli det inom de närmaste sex månaderna. Man tycker att den fysiska inaktiviteten är ett problem och funderar på hur man ska komma igång. En del fastnar i denna förberedandefas.

 

3. Förberedelsestadiet

Man är inte regelbundet fysiskt aktiv men har planer på att bli det snart, oftast inom en månad. Ofta har man testat på fysisk aktivitet under det senaste året och har någon form av konkret plan för hur man ska göra. Kanske har man köpt nya träningskläder... 

 

4. Handlingsstadiet

Här hittar man människor som är regelbundet fysiskt aktiva och har varit det de senaste 6 månaderna. Det ”syns och märks” mer av att man blivit en fysiskt aktiv person. Det är lätt att tro att man nu uppnått den beteendeförändring man eftersträvar MEN denna fas bör ändå ses som en del i förändringsprocessen. Återfall är fortfarande vanliga. Ett regelbundet fysiskt aktivt beteende kräver tid för att etableras.

 

5. Aktivitetsstadiet

Här befinner sig personer som är regelbundet fysiskt aktiva och har varit det längre än 6 månader. Även här gäller det dock att förebygga återfall i tidigare faser!

 

6. Vidmakthållande

Här befinner sig personer som fullt ut anammat ett nytt beteende. Beteendet ”sitter” nu och man kommer inte att återgå till gamla vanor. Det nya beteendet har blivit en vana och sker automatiskt. 

 

Bra att veta är att många förflyttar sig mellan faserna och att återfall vanligtvis är en del i processen. 

 

Jag hoppas verkligen att jag inte dammar av detta inlägg igen om två år med samma besvikelse på mig själv som nu...  

Hanna - Min väg till en starkare och bättre löpare

Jag ligger i sexan. :-)Känns gött. Jag är hur motiverad och peppad som helst att köra hårt.

Svar: Härligt! Ser fram emot att komma dit :)
AktivaDagar

Husvagnsfamiljen

Har jobbat på det i två år nu, motionerat på mitt band ca 2-4 ggr i veckan vet att jag måste men hatar det och vill bara slippa men kämpar mig likförbanat upp på det. Blärk.

Svar: Ojdå det låter inte så roligt... MEN väldigt BRA KÄMPAT!
AktivaDagar

Erika

Jag är någonstans mellan två och tre och pendlar. Jag gillar modellen eftersom den visar riktningen framåt och att den innehåller den förlåtande formuleringen om att återfall är en naturlig del i utveckling.
Hur som helst heja dig!

Svar: Ja jag gillar också modellen :) Lättare förstå vad som händer... och krävs... Heja dig också!
AktivaDagar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress