RESA I SAMARBETE MED STENA LINE, SEMBO OCH TWINGLY SOM ÄR ARRANGÖRER FÖR BLOGGBUSSEN GOES BILSEMESTER.
 
Äntligen dags för att resa till Tyskland med Bloggbussen goes bilsemester
 
Tidig morgon och väckarklockan ringer i hytten ombord på Stena Line-färjan. Klockan 6 kommer båten i land i Rostock. Yrvakna tittar vi ut genom fönstret i hytten. Soluppgång och Tyskland möter våra blickar utanför fönstret. Extra spännande för barnen att stå på tysk mark för första gången! Båt är de visserligen vana att åka med men Tyskland är nytt!
 
 
Vi dundrar en stund senare fram i karavan på motorvägen tillsammans med de andra bloggbussengoesbilsemester-bilarna och våra reseledare Ylva och Annabell. Vårt första mål är hansastaden Stralsund ca en timmes bilresa bort. Första anhalten där är hotellet vid badet HanseDom. Efter en lyxig frukost på hotellet är vi redo för några timmars bad. Barnen blir snabbt goda vänner bland vågor och vattenrutschkanor. Fyra rutschkanor liknar såna vi åkt hemma i Sverige men de är förstås lika roliga här. Mest populär i vår familj, och för flera andra, blir dock vildforsen som är en för oss ny modell av vattenrutsch. Forsen gör verkligen skäl för namnet för den känns verkligen vild... Vi förstår varför det är en åldersgräns på 12 år på den. Men den är galet rolig och vi vrålar ikapp där vi virvlar fram.
 
På HanseDom finns även en bastuavdelning med flera olika slags bastur- och isbad. Miljön där inne är väldigt vacker. Dessvärre får man inte fotografera där  (vilket jag i.o.f.s förstår eftersom det är ganska naket där inne). Man får inte ha badkläder på sig på bastuavdelningen men man kan förstås  svepa in dig i en handduk. Kvinnor och män bastar på samma avdelning vilket kan vara bra att veta. Barn får gå in om de har vuxet sällskap. 
 
 
Efter några timmars bad åker vi in till centrum där vi äter lunch på torget och avnjuter hansatidens arkitektur. Maten känns väldigt prisvärd, inte minst med tanke på var vi är, mitt i ett världsarv och med fantastisk utsikt. 
 
Torget med Nikolaikyrkan och rådhuset.
 
Här äter vi lunch.
 
Och lite fler foton, miljön är dock svår att ge rättvisa på bild:
Ringmuren i bakgrunden.
Området var länge svenskt, vilket man kan se spår av.
 
Efter lunchen delar gänget på sig och gör lite olika aktiviteter. Vår familj går till Akvariet Ozeaneum som vi blir djupt imponerade av. Museet tilldelades utmärkelsen årets museum i Europa 2010 vilket inte förvånar oss. Tema för akvariet är livet i Nordatlanten och Östersjön. Själva miljön och arkitekturen är oerhört vacker och förhöjer upplevelsen. Akvariet är det ställe dottern Matilda sett fram emot mest innan resan och både hon och vi andra är mycket nöjda med  besöket. 
 
Museet lyfter (förstås) även fram hur det ser ut för miljön och livet på jorden idag- och i framtiden. Alltid lite tufft att ta in men samtidigt måste vi ju...  
 
Plastskräp från havet i "virveln".
Häftig se havsdjupen på en modell av jorden! 
Man får en helt annan upplevelse av djupen...
Autenstisk havsmiljö inklusive skräp...
 
Vi avslutar besöket på museet med en meditativ stund till valars sång i en stor sal med bl.a en (skalenlig modell av) en blåval svävande ovanför oss. Det är vackert men också lite sorgligt för sången låter lite som ett rop på hjälp emellanåt tycker jag.
 
Därefter sveper vi varsin glass i förbifarten på väg till bilen. Vid museet finns förresten flera stånd med fish and chips för runt 5 euro. Barnvänlig mat til bra pris, och bra pris är det även på glassen på museet. 
 
Fullt ös mot hotellet Seehotell Binz Terme i pittoreska kurorten Binz  på Tysklands största ö Rügen är vad som sedan gäller. Vi kör lite vilse både i Stralsund och i Binz men har tio minuters marginal till godo när vi sladdar in vid hotellet. Tills vi ska ses för att gå ut och äta med vårt resesällskap. Vi tar ett litet tåg in till centrum som vår reseledare Annabell lyckad hålla så vi hinner med. Vi brukar visserligen ha små tidsmarginaler men lite större brukar de vara... 
 
Jag återkommer om kvällen,  Rügen och dag 2 på resan!
To be continued...
 
(Mer om våra Tysklands-äventyr kan ni hitta i vår Tysklands-kategori här på bloggen)
 
Emma Andersson

Låter som ett väldigt vackert museum! Blev lite sugen så att åka dit nästa resa till Tyskland :)

Svar: Helt klart värt ett besök- eller fler...!
AktivaDagar

Ylva Vitorovic

Vilka underbara bilder! Kul att läsa om Ozeaneum som jag missade. Kramar på er!

Freedomtravel

Vilken resa och vilka upplevelser! Det verkar som att ni hinner hur mycket som helst!

Svar: Ja, och på denna resa var det ju inte ens vi själva som bestämde program och tempo... Men det passade oss! Helt otroligt vad man hinner på några dagar!
AktivaDagar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress