Ales stenar i byn Kåseberga utanför Valleberga en bit österut från Y-stad. Ett av Skånes mest besökta turistmål. Jag var här när jag var barn och det är ett av de ställen jag faktiskt minns från barndomens resor så det verkar ha gjort intryck... Nu är jag här med mina egna barn. Ett besök här blir nämligen en perfekt utflykt på vägen till Trelleborg och färjan till Tyskland dit vi är på väg på finalresa med Bloggbussen goes bilsemester.
 
12-åriga Matilda och Anton har läst om Ales stenar i skolan och uppvisar både intresse och entusiasm över att få åka och se skeppssättningen som är Sveriges största och består av 59 stenar. Stenarna väger ca 5 ton vardera och skeppssättningen är ca 67 meter lång och 19 meter bred. Det finns lite olika teorier om syftet med skeppssättningen. Var det en gravplats? Kultplats? Solkalender?
 
Ales stenar och Kåseberga är hur som helst verkligen värda ett besök. När man kommer körande genom den lilla byn öppnar sig plötsligt havet framför en och man kommer till det pittoreska fiskeläget. Vi äter fish and chips på Kåseberga fisk, med sol i ansiktet, vind i håret, hav framför ögonen, havsdoft i näsan, vågbrus i öronen och underbar mat i munnen. Fish and chips graderas av oss på en 10-gradig skala där en måltid i Hvite sande på en Danmarks-resa ligger på 10+. Även den i Kåseberga glider dock helt klart in i topskiktet på listan...
 
 
 
 
 
Magi. Ales stenar och Harry Potter.
 
Det är brant och högt vid Ales stenar...
 
Barnsligaste bloggaren i Bloggbussengoesbilsemester vinner en resa till. 
Typ såhär barnslig är jag...Jättebarnslig...
 
 Och såhär glad blir man på fina platser som denna
 
 
På väg ner från stenarna. 
 
God fish and chips från Kåseberga fisk.
 
Lunch-utsikt. 
 
 
Och lite blandade vyer: 
 
 
 
 
 
Och lite information:
 
 
Ett riktigt lyckat besök vid Ales stenar!
 
Vi hinner dock med mer denna dag!
Efter besöket vid Ales stenar åker vi till Glimmingehus
 
Vi imponeras av det vackra landskapet! Och de korta avstånden! Här hinner man ju nästan hur mycket som helst på en dag! Passar oss perfekt eftersom alla i familjen är som mest närvarande när vi är "i rörelse"...
Freedomtravel

Stor och häftig skeppssättning och roligt när barnen visar intresse. I min mammas sommarstugas trädgård har vi en liten, men äkta skeppssättning. När den skulle bort för att en motorväg skulle dras bad min pappa att få den. Sedan placerade han den i vår trädgård, med alla stenar vända i rätt riktning väderstecksmässigt.

Svar: Coolt!
AktivaDagar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress