Läser idag en intressant text på Yle.fi, Eva Frantz: Därför är min åttaåring på Instagram.
Sociala medier och barn har diskuteras vid x antal tillfällen i x antal sammanhang där jag varit med och åsikterna brukar vara rätt varierande. Tack vare Evas text inspireras jag nu till att skriva om hur jag tänker...
 
Mina barn har, liksom många andra barn, Instagram. Och facebook. Innan 13 års ålder, som ju är åldersgräns på facebook.
 
Jag är helt på det klara med varför jag "brutit mot reglerna", och det är mina barn också.
 
Det handlar inte alls om att "alla andra får", utan såhär tänkte och tänker jag:
 
Barn idag växer upp med sociala medier och "offentlighet online", t.ex. genom Instagram, Facebook, bloggar och annat. Jag har sett dåliga och bra exempel på hur barn och ungdomar (och vuxna) hanterar detta. Jag tänker att hur ska barnen kunna lära sig vad som är bra och dåligt om ingen lär dem? Och vem ska lära dem?
 
Jag tänker att jag som förälder är en viktig aktör i att lära dem vad som är rätt och fel "online". Den viktigaste aktören, faktiskt. Vad är ok att lägga ut och inte lägga ut? Vad skriver man och vad skriver man inte? Hur ska man bete sig? Vad finns det för risker? Vad ska man tänka på?
 
Vi kan tycka vad vi vill om "offentligheten online" men våra barn kommer att finnas där. Finns där. Ska hantera denna värld, som inte fanns när jag växte upp. Och som de kommer att kunna bättre än jag, kanske kan bättre än jag. MEN nån sorts kompass tror jag mig ändå kunna bidra med. Men jag tror att chanserna är betydligt mindre att de lyssnar på mig när de är 13 eller 14 år än när de är 9, 10 eller 11. För som bekant tycker man ju att föräldrar är ganska töntliga och att mammor är ganska tantiga när man själv är i tonåren. Så därför fick mina barn konton och möjlighet att börja manövrera i denna värld medan de fortfarande är kloka nog att lyssna på sin kloka mamma... :)
 
Dock hoppas jag förstås att jag och mina barn, även när de är i tonåren, ska ha en relation där vi kan prata med varandra om viktiga saker. Även livet online. Men jag är medveten om att risk finns för att jag under den perioden inte kommer att betraktas som en helt tillförlitlig eller trovärdig källa...
 
Så därför fick mina barn börja innan 13 års ålder. Med villkoret att jag får läsa det de skriver och följa det de gör. Nu är de snart 13 och vi har kunnat släppa en del på det. Men på vägen dit har vi haft samtal som jag tror gör dem bättre rustade för "livet online". Som, som sagt, är en naturlig del av deras liv.
 
Och ja, förstås försöker jag även själv föregå med gott exempel. Tänka på vad jag lägger ut och inte lägger ut på blogg, instagram och facebook. Visa att jag reflekterar över det. Låta barnen godkänna innan jag lägger ut bilder på dem eller skriver saker om dem. Sånt.
 
Så tänker jag.
 
Det blir lätt mycket tal om alla faror "där ute"... Men tänk så mycket roligt det finns! Dela intressen med likasinnade, hålla kontakt med personer man sällan kan träffa, inspireras, motiveras och peppas av sånt man läser och ser... Och mycket mer... 
 
 
 Nu är det dags för sopp-måndagar.
Soppa varje måndag. 
Vegetarisk.
 
Anledningarna till detta är fler:
 
1.
 Jag har blivit en ordningssam(mare) människa och har,
som ett led i detta, under hösten fört kassabok över utgifter. 
Ett av de tråkiga resultaten: 
Konstaterande av att det går mycket pengar till mat.
Mer än det "borde", och ändå äter vi ingen lyxmat. 
Soppa med hembakat bröd på måndagar är en del i 
åtgärdsprogrammet...
 
 
2.
Vi har tappat bort oss lite från "vegetarisk mat på måndagar"-spåret.
Nu har det blivit lite som det blivit 
när hjärnan kanske inte orkat tänka ut nåt vettigt vegetariskt. 
Men med några vegetariska soppor att variera mellan
eller diverse linssoppor och kanske något nytt och gott...)
räknar vi med att kunna gå "all in"
på vegetariskt på måndagkvällarna igen.
 
Och förhoppningsvis få till nåt ANNAT vegetariskt minst en annan kväll...!?
Vi behöver träna på att laga vegetariskt...
 
3. 
Denna mat känns hanterlig på måndagar när man kanske tillbringat helgen i husvagnen 
och kanske har lite att tvätta och ta hand om. 
Dessutom kan barnen hjälpa till (eller laga själv), en tar soppan och en brödet
(säger mamman som på allvar försöker minska på curlandet...).