Mitt nya projekt: bara handla kläder som är eko-reko...

Jag är en person som älskar kläder. Fina kläder. Matchande kläder. Som genom åren tittat på, köpt och ägt mycket kläder. Både till mig och barnen. Jag är också en person som tyckt att det varit ett nöje, ett intresse och en hobby att gå i affärer. Som ofta gjort det. Och "jakten" i sig kunde då vara lika intressant som själva inköpen. 
 
Fast så är det inte längre. Nånstans på vägen tröttnade jag. Kanske i takt med larmrapporter om gifter och miljöhot i klädbranschen. Kanske för att jag fick andra intressen vilket förändrade prioriteringar vad gäller tid och pengar. Kanske för att ju mindre affärer jag gick i desto mindre blev begäret. Bortsett från kläder för "utomhuslivet" då men dem handlar jag helst online. Samtidigt- ju mer man vistas i naturen desto mer ångest får man över vad vi gör med den. Kommer framtida generationer att kunna njuta av natur, frisk luft och vackra vyer? Kommer mina barn att ens våga skaffa barn? Kommer många i kommande generationer att vara miljö-flyktingar som får fly översvämningar, torka, gifter o.s.v? Kommer man att kriga om ren luft? Kommer det ens att finnas ren luft? 
 
Jag har skrivit en del om miljötankar tidigare i denna kategori. Sedan går det ju lite i perioder hur mycket man orkar ta in, hur mycket man orkar förändra eller påverka- och hur mycket man stänger av. Rätt så många verkar ju stänga av rätt mycket. Tänkte jag på t.ex. då jag nyligen lyssnade på en miljöpolitiker som beskrev det aktuellaklimat- läget medan folk skyndade förbi med shoppingpåsar fyllda med nya förgiftade miljöförstörande kläder. 
 
På senare tid har jag läst om lite olika projekt och tankesätt och funderat på vad mitt nästa steg ska bli. Och om jag ska ta ett nästa steg. Och om jag kan låta bli. 
 
Jag har läst om 333 som går ut på att man under 3 månaders tid bara använder 33 plagg (inkl. skor, ytterplagg, smycken, accessoarer). Resten lägger man undan innan de tre månaderna börjar. (Eller så gör sig av med en hel del av det som inte inkluderas i de 33 plaggen). Underkläder, sovkläder, myskläder och träningskläder räknas dock inte in i de 33 plaggen. En del räknar inte heller in smycken och accessoarer, eller specialkläder som regnkläder.
 
Capsule Wardrobe är typ samma sak, tre månader med visst antal klädesplagg, resten ska läggas undan. Man kan ha fyra sådana "omgångar" med kläder, en för varje säsong. 
 
Tanken är ju mycket att på sikt komma ner i antal i plagg i sin garderob. Hitta nåt som är mer lagom och rimligt. Kvalitet framom kvantitet. 
 
Hitta fram till nåt som är mer Slow fashion. En motsats till Fast fashion, kortlivade trender, slit-och-släng-plagg. Slow fashion betonar istället hållbarhet och långsiktighet. Färre plagg av högre kvalité med mindre miljöpåverkan. Plagg med lågt PPA; Pris Per Användningstillfälle, kan man säga. Och ett PPA som är lågt både för plånboken och miljön. 
 
En dag förra veckan tittade jag in i min garderob och bestämde mig för att 333-anpassa den. Men jag blev utmattad och gav upp. Några dagar senare öppnade jag garderoben igen, plockade ut en massa kläder som jag inte använt på länge och bestämde mig för att säga hejdå till dem. Sälja dem eller lämna dem till välgörenhetsloppis. Jag orkar inte räkna de återstående plaggen men det blev ganska lite kvar kan jag säga. Och numera använder jag ofta få plagg. Denna höst har det varit en Marimekko-klänning som varvats med en grå kofta från Gudrun Sjöden. Förra hösten var det samma kofta som varvades med en grön klänning. O.sv. 
 
Sedan idag på tåget morgonen läste jag om att G-star nu tillverkar kläder tillverkade av plast som man plockat upp ur havet. Där någonstans bestämde jag mig (impulsivt men jag har alltså tänkt på dessa saker ett tag...) att jag under det närmaste året ENBART ska handa ekolologiskt/hållbart producerade kläder när jag handlar åt mig själv. I nuläget handlar jag också en hel del ekologiskt /hållbart producerat MEN det är mer att det RÅKAR bli så.Typ "åh vad bra, den är ekologisk också och inte bara snygg":  Inte att jag aktivt väljer ekologiskt- eller väljer bort oekologist på klädfronten (vilket jag däremot ofta gör i mataffären men där borde jag nu satsa mer på närproducerat och ekologiskt).
 
Till övriga familjen kommer valet också primärt att vara ekologiskt och hållbart producerat under det närmaste året. Dock inser jag att det finns gränser i hur långt jag kan dra det vad gäller barnen som kommer att bli tonåringar under året. Men vi kommer att försöka att i första hand välja eko och hållbart även när de ska köpa nytt  och det är de medvetna om och med på. Dock får man ju vånda och ångest över att välta ner miljöproblemen i deras knä. Fast. Miljöproblemen ligger ju redan i deras knä. Alla barns knä. Vare sig vi vill eller inte. Vare sig vi vill se det eller inte. Och det är vi som varje dag fortsätter öka på högen i deras knän. Väljer att göra det. Eller väljer att INTE GÖRA DET. Eller iallafall göra MINDRE av det. 
 
Hänger du med på utmaningen?
Eko-reko-kläder?!?
 
 
Hejdå oekologiska kläder, vi ses om ett år...
Eller... det gör vi antagligen inte för då hoppas jag att jag vant mig av med oekologiska kläder...
(Dock kommer jag inte att kasta det jag redan har i garderoben...)
 
I denna kategori kan du följa projektet.
4
Gunilla Green

Jag tänker som du att ju färre butiker jag är i, desto mindre blir behovet av nya kläder. Det är ju när jag ser plaggen som jag vill ha dem. Jag har som regel för mig själv att bara handla ekoreko kläder. Det betyder inte att jag alltid gör det, men det får mig att tänka efter när jag ska handla och då minskar inköpen automatiskt.
Lycka till med utmaningen!

Svar: Exakt! Och intressant blogg du har, den ska jag följa!
AktivaDagar

Annukka

Hmm, jag har ännu inte kommit till kläder i mitt ekologiska tänkande, men det är ju lika viktigt det. Försöker att använda det jag har i stället för att köpa så mycket nytt. Och det jag inte använt på länge tar jag antingen fram igen eller sen ger jag bort dem. Tror att jag aldrig har saknat ett plagg som jag gett bort...

Svar: Jag saknar inte heller det jag gjort mig av med... Varken kläder eller annat... Snarare känns det befriande att göra sig av med det som inte används. Vilket inspirerar... Och bäst är ju att använda det man har, inte jaga efter nytt hela tiden... Tänka PPA...
AktivaDagar

Husvagnsfamiljen

Jag är totalt ointresserad av kläder så det där med 333 inkl underkl och regnkläder löser jag...

Tyvärr är det sååå stort, mycket att ta in, så det är verkligen baby step hela tiden.

När det gäller mat börjar jag rensa ut hel o halvfabrikat, plocka in ekologiskt mm, så sakta sakta är vi på väg.

Vore bra med en vägvisare på något vis. Lycka till

Svar: Ja det är en djungel! Man jag tror det är viktigt att orka ta de där stegen framåt, ett i taget. Inte ge upp och resignera. Ibland orkar man fler steg, ibland måste man pusta ut lite. Följer lite bloggar på temat vilket inspirerar och peppar, och har läst en del böcker. Återkommer på temat... :)
AktivaDagar

Lovisa

VI har en klädpakt sen i Mars där vi inte får handla annat än ekologiska eller second hand-kläder. Gick förvånansvärt bra och shoppingen har minskat drastiskt! :)

Svar: Roligt med fler eko-reko-kläder-människor! Ja jag känner redan att det är åt det håller det går även här... Mindre shopping alltså... Och det är så SKÖNT, faktiskt!
AktivaDagar