Idag är det Black Friday... Begreppet kommer från USA och dagen är tydligen årets största shoppingdag där. Då brakar bl.a. julhandeln igång på allvar.Namnet  kommer sig tydligen av att det är den dagen många butiker går från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna. Att Black Friday verkligen nått Sverige kan jag lätt konstatera bara genom att titta i min mailbox som är full av erbjudanden. 
 
I morgon är det sedan En köpfri dag (Not Buying Day). En internationell kampanj och en dag som syftar till att väcka medvetenhet om våra konsumtionsmönster och visa på alternativ. Konceptet är enkelt, man låter "bara" bli att handla i 24 timmar. Att delta är ju en symbolisk handling men att upptäcka hur lätt eller svårt det är
kanske manar till tankar... 
 
En rolig grej, inte minst nu när jag kör mitt projekt "endast köpa kläder som är eko-reko i ett års tid", vore en kampanj som Green Monday. En kampanj där man lyfter fram hållbara produkter! Ekologiskt, återvunnet, fairtrade... 
 
Roligt förresten att även En köpfri dag får plats i media, som med denna artikel i DN...
 
Lånade bilder från En köpfri dags facebookida:
 
 
 
Annukka

Haha, jag har "bara" köpt en bil idag, så jag får inte riktigt godkänt! Eller beror på i vems ögon...

Svar: :)
AktivaDagar

Ann-Charlotte

Ironiskt att dagarna kommer efter varandra ... :-/

Svar: Ja! Fast jag tror att den köpfria är lite "reaktion" på Black Friday... Typ lite som baksmälla!?
AktivaDagar

Katarina Wohlfart

Kul att du också uppmärksammar Black Friday ur miljö perspektiv. Jag har tappat mitt miljöperspektiv på sistone och känner att jag behöver lite pepp!

Svar: Ja det går ju lite i perioder med stegen framåt, just nu är jag super-peppad och i "flow"... Roligt om någon blir peppad av det, många förbigår ju den typen av inlägg med tystnad... :)
AktivaDagar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress