Idag är det dags att julpynta. Vi har redan tänt några ljusstakar i föntren och har några neutrala ljusslingor på plats året om som tänds när höstmörkret anländer. Dock får jag lite ångest-påslag även av julpynten- för att vi har för mycket. Det har liksom smugit sig på. Eller- ja jag vet egentligen inte hur det gick till. Nu ligger det flera lådor med pynt där på vinden och de flesta öppnar vi inte ens. De pynt vi använder har vi försökt samla i en eller två lådor. Det är ju liksom helt.sjukt. Och jag har ingen anledning att tro att vi skulle vara extrema. En gång försökte jag rensa ut lite och föra till loppis men jag blev så utmattad i huvudet så jag snabbt gav upp. Men kanske är det dags för ett nytt försök. Några nya pynt kommer iallafall inte in genom dörren. 
 
Apropå julen läste jag häromdagen i en blogg med "minimalist-tema" (har tappat bort inlägget i flödet nu) om obehagskänslan som infinner sig när en minimalist möts av någon som säger "jag har köpt en sak åt dig". Man har ju liksom fullt upp med att rensa ut utan att få nytt... (Som ni gissar är jag inte så intresserad av att få julklappar...)
 
Det där med "Tiny houses" kanske är något för mig så småningom? Det har skrivits en del om det på nätet på senare tid, om folk som vill leva enkla liv med få ägodelar och därför bosätter sig i små hus, tiny houses. Tydligen ska det vara lite av en (liten?) rörelse i USA. Ofta har husen hjul så de kan transportas och el får man från solen. Intressant tycker jag. Lite som att bo i en husvagn :) Vilket jag också noterat att fler och fler gör. Permanent. 
 
Lite krångligt och trångt medan man har barn boende hemma kanske. Men sedan? 
Ja man vet aldrig... 
 
Och det är klart, man kunde ju köra en sån här "flerrums-variant" med tonåringarna... Och så är det bara att ta med sig sin lya när man flyttar hemifrån!? (Lånad bild från tinyhouseswoon.com)
 
 
 
 
 
 
Idag är det En Köpfri Dag (Not Buying Day). 
En internationell kampanj och en dag som syftar till att
väcka medvetenhet om våra konsumtionsmönster och visa på alternativ. 
 
Konceptet är enkelt, man låter "bara" bli att handla i 24 timmar. 
 
Att delta är ju en symbolisk handling men att upptäcka hur lätt eller svårt det är
kanske manar till tankar...
 
Roligt förresten att även En köpfri dag får plats i media, som här på Svt,  här på Sveriges radio, här på nyheter24.se  och här i DN. 
En massa mer hittar du om du kikar i En köpfri dags facebook-flöde!
 
Film från En Köpfri Dags hemsida där även annat intressant finns:
 
 
 
 
Idag är det Black Friday... Begreppet kommer från USA och dagen är tydligen årets största shoppingdag där. Då brakar bl.a. julhandeln igång på allvar.Namnet  kommer sig tydligen av att det är den dagen många butiker går från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna. Att Black Friday verkligen nått Sverige kan jag lätt konstatera bara genom att titta i min mailbox som är full av erbjudanden. 
 
I morgon är det sedan En köpfri dag (Not Buying Day). En internationell kampanj och en dag som syftar till att väcka medvetenhet om våra konsumtionsmönster och visa på alternativ. Konceptet är enkelt, man låter "bara" bli att handla i 24 timmar. Att delta är ju en symbolisk handling men att upptäcka hur lätt eller svårt det är
kanske manar till tankar... 
 
En rolig grej, inte minst nu när jag kör mitt projekt "endast köpa kläder som är eko-reko i ett års tid", vore en kampanj som Green Monday. En kampanj där man lyfter fram hållbara produkter! Ekologiskt, återvunnet, fairtrade... 
 
Roligt förresten att även En köpfri dag får plats i media, som med denna artikel i DN...
 
Lånade bilder från En köpfri dags facebookida: