Geocaching har blivit en favoritsysselsättning sedan vi upptäckte det… Vilken promenad eller cykeltur som helst kan bli ett spännande äventyr med hjälp av geocaching...På köpet kommer man ut till vackra och på olika sätt intressanta platser. 
 
Fenomenet geocaching har synts och kommer att synas då och då här på bloggen, men vad är det då egentligen? Jo, nu ska den oinvigda läsaren få veta lite mer om det…
 
 
 
Vad går geocaching ut på? Hur går det till?
Geocaching är lite som en blandning av skattjakt, gömma nyckeln, och orientering. Fast ändå något helt annat… Man använder GPS eller en telefon med GPS-funktioner .Man registrerar sig på www.geocaching.com med ett användarnamn och ett lösenord. På den sidan, eller på en geocaching-app i telefonen, ser man sedan på en karta eller i en lista var det finns cacher gömda. Så noggranna koordinater som möjligt till gömman har publicerats av den som lagt ut cachen (vilket vilken geocachare som helst kan göra). Det kan se ut som på skärmdumparna nedan. Prickarna är olika cacher. När man hittat och registrerat/loggat att man hittat en cache blir pricken istället en glad smiley... Direkt belöning således... Väldigt förstärkande och peppande...
 
 
 
Som på skärmdumpen nedan kan det se ut då man klickat in sig på en särskild cache. Svårighetsgrad, storlek m.m. syns och man kan klicka in på beskrivning, ledtrådar och senaste loggar (som ibland också ger ledtrådar...). När man hittat cachen loggar man genom att gå in på "fann den". 
 
 
I praktiken behöver man inte använda själva GPS-koordinaterna utan kan manövrera sig fram genom att se hur många meter man har kvar till gömman.
 
Cachen brukar ligga i en burk eller liknande(t.ex. gamla filmburkar eller lådor modell matlåda). När man hittat en cache skriver man sitt användarnamn på en logg-remsa i lådan. Det är viktigt att gömman återställs som den var då man kom. Man ”loggar” sedan att man hittat gömman, direkt i en geocaching-app i telefon eller senare vid datorn. Man skriver då en kommentar i "logg-boken" om att man hittat den.
 
Cacher finns nästan ”överallt”. Man kan alltså roa sig med detta nästan var man än är. På hemorten eller på resande fot. I hemlandet eller utomlands.
 
Det finns olika svårighetsgrader, alltifrån cacher som kan hittas på en lugn promenad till cacher som kräver klättring, dykning eller andra ”äventyr”.
 
 
Varför heter det geocaching?
Geocaching är ett sammansatt amerikanskt ord som består av GEO från det grekiska geo som betyder jord/ mark och CACHING från det engelska ordet cache som betyder gömställe.
 
 
Hur ”uppstod” geocaching?
Geocaching som aktivitet startade i USA i maj 2000, ett par dagar efter att Clinton-administrationen stängde av SA-störsignalen som påverkade noggrannheten i GPS-systemet. Efter att SA-signalen slopades så fick man koordinater med enbart ett par meters felmarginal. 3 maj 200 la Dave Ullmer ut en hink med småprylar i Oregon. Han meddelade detta i en diskussionsgrupp på nätet och det var så geocaching "uppstod". Allt som fortfarande gäller fanns med: Låda, loggbok och bytessaker. På mindre än en månad väste sedan idén till en hobby med regler, gömmor, e-post-listor, diskussionsgrupper och en webbplats!
 
 
Mer fakta
En cache ska helst ska vara gömd på ett sådant sätt att en geocachare kan hitta den, men en person som inte letar ska inte ska råka hitta den.
 
De som inte ännu är invigda i geocaching kallas för mugglare, efter beskrivningen av icke-trollkarlar i Harry Potter-böckerna.
Det finns även mer avancerade mystery-cacher där man med hjälp av koordinater ska räkna ut var cachen finns. Ofta behöver man lösa någon typ av gåta för att få fram koordinaterna. En annan mer avancerad cache är earthcache, en cache som inte har någon fysisk låda utan som visar på en plats med särskilt stort intresse. Exempel på sådana platser kan vara olika typer av större fornlämningar eller intressanta, natursköna platser. Dessutom finns det Travelbugs, en slags bricka som flyttas från cache till cache. Resan kan loggas på en speciell webbsida. Ofta förses travelbuggen med ett "uppdrag" av sin ägare. Exempel på uppdrag kan vara att bli fotograferad på vackra platser, att röra sig från landskap till landskap eller att ta sig till ett särskilt mål. Geocoin fungerar likadant som en Travel Bug men är av metall och ser ut som ett mynt med olika motiv på. Varje mynt har ett unikt nummer inpräglat så dess resa går också att följa på internet. Ibland arrangeras träffar, events, för geocachare.
 
 
Bra saker att ha med sig när man ska geocacha:
Basutrustning: telefon/GPS, penna (ifall det fattas i cachen eller den är så liten att penna inte får plats), vattenflaska, nåt att äta.
 
Många tycker också det är bra att ha med detta i basutrustningen: Bytessaker (i en del cacher finns saker som man kan byta), skrivblock, pincett, magnet (stark) på snöre, handskar, gripklo. Med mera.
 
Sedan kan saker tillkomma utifrån vilken nivå av cacher man tar. Mer avancerad utrustning är t.ex. klätterutrustning och dykarutrustning…
 
Själva rör vi oss dock på basnivå och är nöjda om vi kom ihåg penna…
 
 
 
Efter många år med hudbesvär och letande efter bra produkter är jag väldigt glad över att ha hittat produkterna från Naturligtvis / Salviderm. Ekologiskt, naturligt, billigt, svensktillverkat. Och finns ofta på mataffärer som ICA!
Särskilt gillar jag ansiktskrämen och ansiktstvätten. Kostar runt hundralappen vardera. Finns även att köpas online bl.a. på Salviderms/Naturligtvis egen hemsida
 
I efterhand misstänker jag starkt att användningen av diverse hudkrämer innehållande mineralolja var stor orsak tlll mina hudproblem. Mineralolja kan man läsa om bl.a. här och en av dess egenskaper är att den täpper till huden. Vilket inte är bra... Om man nu inte vill ha finnar och sånt... 
 
 
 
 Bilder från Naturligtvis/Salviderms hemsida.
 
OBS Detta är INTE ett sponsrat inlägg...

Grattis till Sveriges mammor idag... Och: missa inte att rösta i EU-valet idag...

Eftersom det är morsdag idag tänker jag särskilt mycket på att vi, vare sig vi är mammor eller inte, idag bör ta chansen att påverka- för framtidens barn och barnbarn. 

T.ex. för att de i framtiden ska kunna- eller våga- få barn. Det är många saker (kemikalier/gifter m.m)  i vår vardag idag som påverkar oss på en massa olika sätt. Bl.a. vad gäller förmåga att kunna få barn.

Så, för framtiden. För framtida morsdagar. För att kunna få barn. För att kunna ge och få giftfria blommor. För att kunna ha rent vatten i vasen. Giftfri tårta, mat och dricka på bordet. Giftfria kläder/smink/vad mammorna nu vill ha i paketen. 

För att morsdagar och andra dagar ska kunna vara rena och giftfria. Iallfall i större utsträckning än idag.

För barn och barnbarns skull:

Rösta på nån som jobbar för bättre miljö och klimat... Eller åtminstone för att förhindra ytterligare försämring...

I denna rapport  från Naturskyddsföreningen kan Du som bor i Sverige snabbt se hur EU-politikerna skött sig under senaste mandatperioden. 

Jag har tidigare skrivit om EU-valet här. Bland annat om om hur viktigt det är att rösta i just detta val om vi vill påverka just ovanstånde frågor... I det inlägget finns även "kortversionen" av Naturskyddsföreningens granskning i bildformat. Ifall du har bråttom kommer man långt redan med den...