me&i, barn och kläder och vårkollektionen 2014

Idag släpptes vårkollektionen 2014 från me&i. Mina barn har vuxit ur deras barnkläder (i storlek och stil) men märket har fått bidra med mycket färg och hållbara plagg i barnens garderober genom åren. Dessutom har plaggen gett bra återbäring då man sedan sålt dem på  Tradera. Upptäckte inte me&i direkt när de startade 2004 men ganska snart därefter. Till de första favoriterna hörde en rosa t-shirt med grå applikationer på rygg och bröstficka med döskallar på. En tröja som både pojkar och flickor så uppenbart kunde ha.  Äntligen rosa! Tyckte min tuffa son som då slapp gå och spekulera på tröjor på tjejavdelningen. Eller avundsjukt snegla på syrrans garderob.  
 
Detta var alltså innan rosa slog igenom till killar.Typ 2005 eller nåt? Det var innan dess alltså ännu mer murrigt på killavdelningarna i många affärer än vad det är idag. Och eftersom tjej- och killkläder ofta verkligen ser ut som just tjej- och killkläder så krävdes det mycket mod för en kille som ville klä sig i rosa. För då var han hänvisad till tjejavdelningen och tjejtröjor med puffärmar och katter med rosa glitter på magen. Och det krävdes mod och kanske även en del galenskap för mammor och pappor för att köpa  en sån tröja och låta en son ha den på sig på dagis (ja jag vet att det heter förskola...). Även om man själv försöker vara open-minded är det ju inte självklart att dagiskompisarna och deras föräldrar eller ens fröknarna är lika open-minded... Och hur går det då? Blir sonen retad? Mobbad? Klarar han att tro på sig själv och sin stil fast kompisarna kommer med kommentarer eller skrattar? Eller ska man hindra honom innan hans ens försökt? Förklara att "den rätta vägen är den smala vägen" och säga att rosa inte är nåt för killar? Fast man tycker att det är så eller borde vara det?
 
(Vilket även H&M, KappAhl, Lindex m.fl. sedan insåg några år senare då det plötsligt svämmade över av rosa tröjor på pojkavdelningen...En trend som dock sedan mattades av?) Hur som helst, den rosa pirat-tröjan var en välsignelse just då.

Det är inte lika svårt för en tjej att gå till dagis med killkläder, har jag också kunnat konstatera. Inget konstigt med att dottern tog på sig tröjor med Byggare Bob och Spidermans. Cool tjej liksom. Fränt. Tufft. Häftigt. Det krävs mer mod av en kille för att klä sig i tjejkläder (eller av föräldrarna för att låta honom göra det, för barnen kanske ännu inte förstått vad som "gäller") än vice versa. Varför? Är det liksom sämre med det "tjejiga"? Varför?

Åter till me&i och rosa unisex-tröjor. En annan sån variant var den knallrosa t-shirten med döskallar i turkos  och vitt över hela tröjan. Självklart val att köpa till både dottern och sonen. Minns ännu åsynen av en rad  barn som vinkade hejdå i dagisfönstret i varsin sån tröja. Mest var det pojkar. Och så dottern. Alla med glada ansikten och glada tröjor. Eller ja, döskallar är väl kanske inte så glatt. Men färgen. Och kombinationen av det rosa och det tuffa och att det passar för killar OCH tjejer.  Att det inte MÅSTE vara skillnad.

Just det har jag tyckt mycket om hos me&i. Att det inte måste vara skillnad. Att man kan ha lika. Att pojkar kan ha färgglada kläder. Att flickor kan ha tuffa kläder. Och bekväma kläder!

Dessutom är kläderna från me&i öko-tex-certifierade vilket innebär att de inte innehåller en massa gifter. Fast... det är inte riktigt ekologiskt... Det är endast deras babykläder som är ekologiska... Hoppas se mer av den varan hos dem framöver! För giftfria kläder är inte alls något självklart idag, inte ens till barn. Dessutom prioriterar me&i bra arbetsförhållanden och förstås bra kvalitet. (Du har väl förresten inte missat att skriva på Greenpeace kampanj för giftfria barnkläder?)

Numera handlar vi inte så mycket från me&i. Mest har det blivit mysplagg till mig en och annan mössa (de är underbara, stl 3 är perfekt för vuxna!). Själv skulle jag vilja se lite mer färgglädje även på deras vuxenkläder. De har blivit lite för "damiga och eleganta" för min stil. Och färglösa. Jag vill också ha färg.

Bland dagens nyheter skulle jag kunna tänka mig en mössa till, eller ett par mjukisbrallor till sommarens softande i husvagnen...  Och hade jag små barn skulle vissa av barnplaggen vara givna favoriter... Eller... många...  

 

Produktbilder från me&i.
Ekologiska kläder - Kläder
1
Freedomtravel

Fina bilmönster! :)
Visst är det mer ok med rosa på killar idag, men det är fortfarande ganska strikt kille och tjej tycker jag. Och precis som du säger, ok för en tjej att ha killkläder men inte tvärtom...