Läser ganska många "eko-bloggar" och gör en hel del val åt det hållet och har gjort en längre tid. Och de bra och "hållbara" valen ökar hemma hos oss. Vi tänker alltmera på hållbarhet och miljö när vi väljer. 
 
Men jag och vi går inte "all in". Vi klarar inte "miljökraven" till 100%.  Bl.a. detta inlägg på en blogg jag följer, samt diskussionen efteråt,  har dock fått mig att fundera på det faktum att människor som jag alltså kan uppfattas som skenheliga. Som en bluff. 
 
Jag har tänkt att det ändå är nån sorts glidande skala. Att om man inte, iallafall just nu, fixar att leva "ekologiskt och hållbart" till 100% eller ens 90% så är det iallafall bättre att göra det i den mån man kan. Om det sedan är 10% eller 30% eller 70%. Alla % är bättre än 0%, och stiger %-siffran så är ju det bra. Har jag tänkt. Kanske kommer man längre än man ens trodde? När bollen är i rullning och det ena ger det andra.
 
Jag har också tänkt att mina val handlar om att tänka på hur mycket just JAG lämnar efter mig av gifter, koldioxid o.s.v. Att mindre är bättre än mer. Att om vi t.ex. idag släpper ut nästan 6 ton koldioxid per år och person och behöver behöver komma ner i ca 2 ton för att nå en acceptabel nivå (om källan i ett tidigare inlägg här) så är det ju iallafall bättre att komma ner i 3 än att leverera 8 eller 10 ton... O.s.v. 
 
Ja jag kanske är egoistisk som inte gör ännu mer "uppoffringar" (även fast de ökar). Jag kommer att fortsätta med vissa saker. Jag kommer t.ex. att ta bilen till skidbacken och göra en och annan resa. Jag är alltså det som vissa kallar en bluff och en skenhelig människa.
 
Men jag tänker att vi är många som inte klarar att gå "all in". Av olika skäl, om det sedan är egoistiska skäl eller andra skäl. Men räknas då inte de bra val vi gör? Ska vi hellre ge upp och göra 0% bra val? För att vi ändå inte når till 100%? För att det liksom inte räknas om man inte går "all in? Har jag, som handlar bilburet, ens rätt att handla ekologiskt? Jag har glatt, i flera år, fyllt kärran med mestadels ekologiska varor och inte förstått vilken skenhelig bluff jag är som sedan lastar in (tyg)kassarna med mat i bilen. Är jag ens värd en eko-banan? I vissas ögon?
 
Och om alla vi som kör eko- och hållbart till 10%, 30% eller 70% slutar med det för att vi inte klarar att göra det till 100%, hur blir det då? För miljön? Om det vi ändå gjorde eller försökte göra inte räknas, bara är en bluff?
Och hur skulle det bli om alla ens gjorde 10 eller 20% hållbara val?
 
 
Ninette

Det bästa skulle såklart vara att alla gick "all in", men det är alltför svårt för nästan alla att göra det - vilket gör att man kanske helt slutar i stället för att försöka lite grann... Jag tror ändå att dom val vi gör som enskilda mänskor inte spelar lika stor roll som vad företag och regeringar gör, men vad vi enskilda gör och har för värderingar - det det som påverkar just företagen och regeringarna sist och slutligen! det jag tror är att det inte är lika viktigt att vara "all in", vad det än rör sig om, än att visa upp dom värderingarna på olika sätt ändå, även om man bara gör det en liten smula.

Det där med skenhelighet är väl lite så att det alltid finns folk som kallar andra för skenheliga, vad det än rör sig om. Ekologi eller politik eller religion - alltid finns det nån som tycker att man inte följer reglerna till 100%. Huvudsaken är att man själv tycker man gör det tillräckligt!

Tina

Jag tycker att det är viktigt att vara medveten om att man kan göra bra val för miljön! Det är en bra start, sedan så gör man så gott man kan. Många bäckar små.... Ni/du kämpar på bra tycker jag :)
Fortsätt med det!!
//Tina

Maria

Ja vi kämpar på! Ibland går det bättre. Ibland sämre. : )

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress