Det har blivit fler "affärsbesök" än vanligt på senare tid. Ja jag har ju länge varit en inbiten shoppare men har down-sizat på den fronten under det senaste året eller nåt. Dock kommer jag alltid att tycka om vackra saker och kläder- och veta vad jag vill ha. Alltså vilken stil och så.  Men behovet av att shoppa och förnya minskar så uppenbart när man inte utsätter sig för frestelsen att se en massa vackert. För med många saker är det också så att man vill ha det- när man ser det. Ser man det inte klarar man sig bra utan. Försöker nu shoppa mer "behovsprövat". 
 
Nu har det dock blivit lite mer affärer några veckor, bl.a. för att det blivit en del "väntetid i regn" och behov av tak över huvudet en stund eller två... Och affärer har då råkat ligga nära till hands för att erbjuda lite värme och regnskydd.
 
Till min glädje har jag då noterat att det verkar hända en hel del på eko- och recykle-fronten. Fler och fler saker i affärerna som är producerade på "hållbart" sätt- ur fler aspekter. Bra! Heja!
 
Dock finns ju en risk att även detta leder till köp-behov. Att det känns bättre att köpa när det är ekologiskt eller recyklat. Ja, det ska ju kännas bättre, men köper man mer än man behöver, för "det är ju ändå ekologiskt"? Precis som många nu börjar hejda sitt second-hand-shoppande som kan ha gått överstyr "för det är ju ändå på loppis och återanvänt och pengarna går till välgörande ändamål"...
 
Grunden i konsumtionen och köpandet borde ju ändå vara om vi behöver saken ifråga. Vare sig det är ekologiskt eller recyklat eller inte.
 
Typ 
Steg 1: Behöver jag detta?
 
Steg 2: Finns det i en variant som är tillverkad på ett bra sätt med tanke på miljö och människa?
 
Steg 3: Kommer saken att användas så mycket att den får ett lågt PPA; Pris Per Användningstillfälle?
 
Jag säger inte att jag full ut lever som jag "lär", men jag försöker ta steg åt det hållet. Och lära mig mer...
 
Och jag tänker på människor två generationer tillbaka. Krigstid och efterkrigstid i Finland. Innan ordet Recycle fanns. Men man recyklade och återanvände, inte för att det var inne och "hipt" utan för att man måste. Kläder användes tills de var utslitna. Sedan blev de mattor. Plastpåsar blev också mattor. Förpackningar och påsar återanvändes och julens "sticka-sockar" kunde paketeras i ett guldigt kaffepaket till den som skulle få dem. Möblerna var "shabby chic" innan ordet uppfanns, för att de slets och färgen nöttes av. På riktigt, inte med ett sandpapper. Möbler och kuddar och porslin var desamma vid varje besök. Gång på gång. År efter år. Det trygga sköna med samma kudde att vila huvudet mot, samma gardin att titta på, samma tapet, samma tavla på väggen... 
 
 
Sarah

sv: Tack, vad kul att du gillade bilderna! :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress