Vi har ju alla med oss en massa antaganden och livsregler om hur vi är och om hur andra är och om hur livet är. Och om hur vi och livet borde vara. Vad vi ska och inte ska göra. Vad man borde. Vad man måste. Vad man inte får. O.s.v. Vare sig vi är medvetna om det eller inte. Oftast är vi inte så medvetna om hur dessa antaganden och livsregler ser ut. De sitter djupt och mycket av dem får vi med oss under uppväxten, från familj och andra viktiga personer. Och de handlar om en massa olika saker. 
 
Idag tänker jag på vilka antaganden man kan ha kring detta med julfirande. Framförallt kring julstädningen innan firandet. Och att de antagandena (liksom många andra) ofta är nedärvda från generation till generation. Det kanske var funktionellt att göra på samma sätt som tidigare generationer förr, när tillvaron inte förändrades så väldigt mycket från generation till generation. Jag antar t.ex. att det i många generationer var logiskt att städa till jul. Då hade man väl lite mindre annat för sig när alla vårens, sommarens och höstens sysslor var avklarade hemma på gården. Jag gissar också att man inte veckostädade på samma sätt som vi gör idag. Det är i alla fall helt klart att man inte drog fram dammsugaren på torsdagkväll för nån el hade man ju inte. Inte heller hade man det materiella välstånd som vi har idag och som gör att vi spenderar ofattbara summor på julklappar. Och spenderar tid på att hitta något att ge "till den som redan har allt". Och förresten, apropå prylar så hade de ju dessutom betydligt mindre saker att hantera när de skulle julstäda förr i tiden. 
 
Så ja, i gångna generationer verkar det ha varit rätt logiskt att storstäda innan jul. Men idag? 
 
För mig personligen finns det inget logiskt alls i att storstäda innan jul. Den tiden på året är jag som tröttast och har en massa annat att göra som jag knappt orkar och hinner. Dessutom är det ju så mörkt att man inte ens ser om det är dammigt eller inte, eller om fönstren är rena eller inte. 
 
Ändå sitter de där antagandena och livsreglerna om att det ska vara storstädat till jul så djupt att det är svårt att låta bli. Även om jag tycker att jag "downshiftat" och "downsizat" julfirandet och julklappsantalet och julstädandet börjar tvivlet gnaga några dagar innan jul. Blir det verkligen julstämning om jag inte skrubbat under badkaret? Dammsugit under soffkuddarna? Torkat köksskåp? O.s.v. 
 
Sedan tillkommer ju även antaganden och regler om andra julrelaterade saker. Som maten. Bakverken. Julklapparna. O.sv... 
 
Förra julen tillbringade vi med att åka skidor i Sälen, liksom julen innan. Jag minns faktiskt inte om jag storstädade innan vi åkte eller om jag lyckades låta bli... Jag tror inte att jag helt kunde hålla mig och det kan jag inte idag heller... Tanken på vilka antaganden och regler om julfirandet jag vill föra vidare till mina barn manar dock till reflektion idag... medan jag dammsuger soffkuddarna och kämpar emot impulsen att städa bakom spisen... 
 
(Dock kan det ju förstås vara så att man verkligen vill storstäda just innan jul och väljer att göra just det just då. Men det viktiga, tänker jag, är att välja. Det man vill och det som passar en själv. Inte tro att man måste göra på ett visst sätt för att man själv eller andra alltid gjort så.)
 
 
 
 
 
Sälen julen 2013
 
 
 
FREEDOMtravel

Visst finns det en massa "måsten" att förhålla sig till! Jag tror att vi fått bort en del genom att åka iväg, kan hålla med om att det är lite knepigt att "frigöra sig" annars...

Svar: Exakt...
AktivaDagar

Annukka

Håller med. Fast nog är det härligt att fira jul i ett välstädat hem! Men jag hinner ju knappt med den vanliga städningen, känns det som. Och har inte tänkt gå under för det.

Åsa

här har vi dragit ner på det mesta. Jag är uppvuxen i en familj där det storstädades varje jul vilket alltid slutade med att min mamma var helt slut när julen kom. Redan då bestämde jag mig för att jag inte skulle göra som hon. Vilket jag har infriat och mår väldigt bra av det. Jag vill njuta av julen och inte vara sönderstressad när dagen kommer.
kram Åsa

Svar: Skönt att hitta sitt eget sätt och sin egen nivå!
AktivaDagar

Lena i Wales

Jag tror inte jag har så många måsten, mer för höga krav på mej själv, hur jag vill ha det. Ibland, ganska ofta, tar jag på mej för mycket.
God Jul önskar Lena från Wales

Svar: God jul till dig också! Och det kanske är nån sorts ständig process med en del saker, att hitta sitt "lagom"... :)
AktivaDagar

Petra

Läser ikapp på bloggen..:) Jag har inte så mycket julstädande för mig, däremot gillar jag att ha plockat undan alla våra tusen saker som vanligtvis ligger överallt. Jag blir lite provocerande av vissa runt om mig som, enligt mig, nästan njuter av att berätta hur stressade de är över städning inför jul. Undrar varför jag blir det, det är väl egentligen bara att rycka på axlarna och inte bry mig?

Svar: Intressant det där, känner igen det!
AktivaDagar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress