Snubblade nyligen över begreppet nudging. Ordet är engelska och betyder ungefär "putta". Det används i betydelsen "putta eller försiktigt leda människor i en annan riktning än de annars hade tagit". 
 
Man kan alltså med nudging påverka folks beteenden i en önskvärd riktning t.ex. vad gäller hälsa eller miljö. Utan morot eller piska. Man arrangerar helt enkelt en valsituation så det önskvärda beslutet blir det som är lättast att fatta. Och eftersom människan ofta väljer "den enkla vägen" väljer man då det som "lagts ut åt en". Fast man kanske tror att man bestämmer själv. 
 
Några exempel:
 
På en affär byter man ut godiset vid kassan till nötter, frukt och annat hälsosamt snacks. Många väljer då att köpa detta istället för att gå och leta efter en hylla med godis som man istället placerat mer avsides i affären( detta i motsats till hur nudging NU används i affärerna där lockvaror och godis placeras strax innan kassan...). 
 
På en  arbetsplats ställer man in skrivarna  så det automatiskt blir utskrift på båda sidorna av pappret om man inte manuellt går in och ändrar detta. Resultat: Man sparar en massa papper eftersom de flesta oftast tar "den lätta vägen" och bara trycker "skriv ut". 
 
Om man har sitt höj- och sänkbara skrivbord i "stå-läge" när man kommer till jobbet på morgonen är chansen större att man börjar dagen med att stå än om bordet är i "sitt-läge" och har en stol framför sig. 
 
Man skulle ju kunna använda detta så enormt mycket mer!
T.ex.:
Man får miljömärkt el om man inte väljer att inte få det. 
Man får ingen reklam i postlådan om man inte satt upp en lapp om att man VILL ha det. 
Klimatsmarta sätt att resa, som tåg, blir billigare och lättare att boka. 
 
o.s.v. 
 
Även tydlighet kan bidra till en puff i en riktning. Det blir t.ex. svårare att välja oekologisk banan när den ligger precis bredvid den ekologiska. Det blir svårare köpa en oekologisk strumpa om den ligger bredvid en ekologisk. Det blir lättare att handla ekologiskt på en affär där såna varor är tydligt utmärkta. Det blir svårare slösa el med en elmätare framför ögonen. Det går åt mindre vatten när man duschar med poletter på en camping och konkret ser vad det kostar. O.s.v. 
 
Jag hoppas få uppleva mer av nudging som "puttar åt rätt håll" framöver.
För övrigt diskuterar man vad nudging ska få för svensk benämning.
 
Här kan du lyssna på ett  program om nudging och klimatsmarta val.

(Begreppet nudging lanserades inom beteendevetenskapen 2008 av författarna Richard Thaler och Cass Sunstein i boken Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness, som kom ut 2008.)

 

Ninette

:) Jag har precis beställt hem den där boken till jul! Tyckte det lät så intressant, ser fram emot att lära mej mer om det!

Svar: Intressant! Du får berätta mer sen :)
AktivaDagar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress