Barnen i vårt hus fick för flera år sedan varsin adventskalender av typen "prylkalender" av snälla släktingar. Från danska Maileg och hur fina som helst att ha framme i juletid. Dock bjuder det mig emot att fylla dessa med diverse saker- år efter år. Två barn och därmed  48 paket i advent, vad blir då kvar till julafton? Och hur mycket saker lagras inte på genom åren...? Jag vill inte köpa en massa onödiga småsaker, sånt har på något sätt ändå omärkligt smygit sig in i huset så det räcker och blir över. Och jag vill inte stressa med att handla och fixa.  Och vi/barnen behöver inget särskilt "smått och gott". Inte ens en penna eller ett hårspänne.
 
Därför har vi nu istället kört varianten"aktivitets-julkalender" under några år. Barnen får då olika aktiviteter, som kan vara både stora och små. Vad som helst kan ingå, som att läsa en fin julbok tillsammans, spela sällskapsspel, baka nåt gott, besöka biblioteket eller badhuset, titta på en gammal julkalender på film, åka på en överraskningsutflykt, oväntat träffa en uppskattad  vän o.s.v... Ja bara fantasin sätter gränser... Fokus är primärt på att göra saker tillsammans... Till viss del med jultema... 
 
Dags att börja fundera på årets aktiviteter... 
Och just det ja, det som dessutom är roligt nu när man har större barn är att även DE kan bidra med en del av aktiviteterna, som en överraskning till resten av familjen. Inom rimliga gränser. Och med reservation för att det inte alltid går att genomföra samma dag... 
 
PS: Nu har vi uppgraderat vår kalender efter inspiration från bloggosfären! Kolla även inlägget om vår julkalender version 2.0!
 
Ellen

Kul med julkalender! :D

helenas enkla vardag

Men vilken smart ide. Jag tycker också att det blir för mycket prylar som barnen ändå tröttnar på direkt. Bättre med lite kvalitetstid tillsammans.
kram Helena

Sofia (Jakobs mamma)

Jättekul ide!

Veronica

Kommer göra det samma med mina framtida barn :) Tid tillsammans (speciellt i den tid vi lever i nu) är ovärderlig. Barnen kommer minnas och uppskatta denna typ av adventskalender betydligt mer än om den är fylld med smågrejer :)

Helen

Vilken strålande idé! Våra barn är stora nu men jag ville aldrig riktigt tända på det där med prylkalendrar just för att det är såå himla jobbigt att springa och leta grejer. Och för att jag inte tycker man ska samla på sig så mycket onödigt jox. Bara till besvär när det ska plockas upp. Och sedan för man ändå iväg det till loppis eller nån insamling efter ett tag. Gemensamma aktiviteter kan man aldrig få tillräckligt av. Och kan tänka mig att barnen tycker det är jättespännande när just deras lapp öppnas och alla får se vad som står där!
Tummen upp för detta. Kanske jag ska tipsa om det i ett blogginlägg jag med!
Många hälsningar från Finland och en skön väntan på julen till er familj!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress