Idag är det köpfria dagen. Rivstart på köp-stoppande eller köp-bantande kan man verkligen få om man läser böcker som Badskumt, Den onda badankan eller bokförfattaren Katarina Johanssons blogg Den onda badankan. På hennes blogg får man även reda på mer om böckerna. Jag har skumläst dem och kan säga att det räcker gott och väl för att man ska känna sig både skräckslagen och uppgiven.
 
Plussar man på med lite eko-bloggar och Mats-Erik Nilssons bok Den hemliga kocken känner man sig sedan nästan paranoid när man vandrar genom affärer och försöker manövrera mellan alla gifter och kemikalier med hopp om att klara sig undan med hälsa och förstånd i behåll. Oro över förståendet eftersom det tar på krafterna med alla val. Och hur man än väljer kan det ändå bli fel. Häromdagen läste t.ex. den yngre generationen i familjen texten på en förpackning med hår-styling som jag visste var fritt från silikoner, mineraloljor och en massa annat dåligt. Men sojabönorna då, som ingår som ingrediens? Odling av sojabönor förstör ju regnskogen, konstaterar barnet. Gaah, ännu en gång valde man fel fast man trodde det var rätt. (Jag vet inte om det är så med all odling av  sojabönor, ska tilläggas, har inte orkat ta reda på det än...)
 
Ja, shoppinglusten avtar rejält, kan man säga. Hur man än försöker välja rätt finns risken att det ändå blir fel och att man hade missat nåt så man ändå påverkar jordens, sin egen, sina barns eller någon annans hälsa negativt. Inte undra på att man kan känna sig paranoid i produkt-träsket. Och uppgiven. 
 
Och inte blir det lättare om man har extremt dåligt minne för konstiga ingrediensers namn, som jag har. Och har kommit i den ålder då det är svårt att kunna läsa vad det står i de finstilta ingredienslistorna. Funderar på att skaffa ett förstoringsglas att medta till affären. Undrar om det är nåt giftigt i förstoringsglas förresten, och var man isåfall kan hitta en giftfri ekologisk fairtrade variant...
 
Desutom inser man hur mycket ohälsosamma saker man redan har hemma när man läser Katarina Johanssons böcker och eko-bloggar som t.ex. skriver om gifter i leksaker, barnrum, kök... 
 
Klart jag fortfarande vill ha det fint runt mig och på mig men till vilket pris?
 
Långtifrån alla val jag/vi gör i vår familj är genomtänkta och rätt, men jag tänker att varje gång vi väljer bra så är det bra och ett steg åt rätt håll. Vår blogg är verkligen ingen blogg som visar på de rätta valen och vi orkar inte ens försöka att alltid eller ens oftast välja rätt. Men tack och lov finns andra bloggar, som flera eko-bloggar, som kan hjälpa en på vägen och vara ett ljus i mörkret... En av de jag följer är ekomorsan som nyligen utsågs till årets bästa miljöblogg av En lagom dos gröntSveriges största bloggtävling inom miljö. Här hittar man  fler pristagare.
 
Och ju mer våra aktiva dagar tillbringas i naturen, i skogen, på sjön, på havet, på snön, på glaciären, desto mer uppstår en vilja till och försök till bra val. För hur ska annars framtida generationer kunna njuta av allt det vi ännu kan njuta av?!? 
 
  
Hallå där! Vilka val vill DU göra för VÅR och JORDENS framtid!?
Undrar denna unga dam med Folgefonna-glaciären under skidorna...
 
 

30 november 2013

En köpfri dag

Miljötankar

Idag kan man fira "En köpfri dag".
Ett bra tillfälle till reflektion kring sina köpmönster...
 
Det går tillsåhär: (Inklippt från En köpfri dags hemsida)
 
Konceptet är enkelt. Att delta i En Köpfri Dag innebär att du låter bli att handla något under dygnets 24 timmar. 

Du kan även visa att du deltar genom att anmäla dig till evenemanget på facebook.

Att delta i En Köpfri Dag är en symbolisk handling, men det ger effekt då du kommer att känna av hur svårt/lätt det är för just dig att avstå. Det får dig förhoppningsvis även att tänka till kring konsumtionssamhällets effekter, och bidrar på sikt till en ökad medvetenhet om din konsumtion och konsumentmakt.

Temkat har även en egen blogg som man kan följa året om...

http://enkopfridag.wordpress.com/

BIlden nedan är från den bloggen...

 

 

29 november 2013

Black Friday...

Miljötankar

Idag är det Black Friday... Begreppet kommer från USA och dagen är årets största shoppingdag där, enligt Wikipedia. Då brakar bl.a. julhandeln igång på allvar... Namnet  kommer sig tydligen av att det är denna dag många butiker går från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna. Att Black Friday nått även Sverige vittnar bl.a. dagens skörd av erbjudanden i mailboxen om, samt artiklar i DN och SvD... 
 
Jag har köpt en ny julgranskula i veckan. Mot mina principer att köpa nya julpynt, nu när jag "köp-bantar" (nästan som att köpstoppa men inte ett total stopp, tänker jag med det begreppet). Har sprungit runt hela veckan och letat efter sol på en gran för att kunna ta fint foto på kulan som ser ut som en jordglob. Men det räötta ögonblicket kom aldrig. Nu är kulan tillbucklad efter att ha legat i min ficka och i min väska hela veckan. Men det blir en bra symbolik för väldens tillstånd tänker jag när jag hänger upp den och begrundar just världens tillstånd. Och behov. Och våra...