Första gången jag (mamman i familjen) hörde talas om geocaching var när jag läste om det i  Kakkakaffes blogg. Jag förstod inte alls vad det handlade om och tänkte inte mer på det annat än att "Kakkakaffe" kanske lägger ut nån sorts skatt-saker själv här och var, hon verkar ju vara en pigg typ, trebarnsmamma och (blivande) gympalärare.  Sedan gick tiden och en dag berättade en av barnens kompisar att hon hittat några cacher. Hmmm... Kunde det vara i samband med orienteringen hon gick på? Eller är detta något vem som helst kan göra? Dags att googla...
 
Vi fick snabbt klart för oss att goecacha kan vem som helst göra, så gott som var som helst. Geocaching är en slags skattjakt men passar både stora och små. Det är en rolig sak att göra tillsammans, oberoende av ålder. Man hittar "skatterna" med hjälp av GPS eller smartphone. Vem som helst kan gömma en skatt. Världen runt dig är alltså fylld av skatter! Och geocachare som leter efter dem!
 
Man börjar med att registrera sig på
Smidigt är även att han en app, antingen en gratisapp eller "originalet" för ca 75 kr. 
Den som har laft ut cachen, vilket vem som helst kan göra, har registrerat koordinaterna i "systemet". 
 
Med appen behöver man dock inte greja med koordinater om man inte vill utan kan istället få fram antal meter kvar till cachen på en karta.

Själva cachen består sedan av en behållare eller låda, ofta en filmburk. (Intressant i sig är ju var man får tag på sådana i dessa tider...) I behållaren ligger sedan en pappersremsa där man skriver sitt geocahing-alias. Det kan också ligga "bytessaker" i den så man kan lämpligen ha med sig några småsaker man kan byta. Roligt särskilt för barn. När man hittat cachen registrerar man också detta på geocahing-hemsidan eller, vilket är smidigare, direkt i appen i sin telefon. Då får man en "glad gubbe" på kartan istället för en "cach-markerings-prick". 

Det finns cacher med olika svårighetsgrader, kan man lugnt säga. Svårighetsgrad, terrängfaktor, beskrivning och ev. ledtrådar finns med i förhandsinfon om cachen. Ibland kan man också dra slutsater av de meddelande andra lämnat i "loggboken" då de hittat cachen. 

Det finns också mer avancerade varianter, som multi-cacher, men dem ger vi oss inte på än på ett tag... Då ska man lösa olika gåtor och ekvationer för att få fram koordinater. Det finns också "serier" av cacher som hör ihop.

Vi har upptäckt att geocaching är en riktigt rolig sysselsättning som gör vilken promenad som helst till ett spännande äventyr!
 
På köpet kommer man ut till fina och på olika sätt intressanta platser, både i sin närmiljö och på andra ställen. Man lär sig också mycket, för i beskrivningen om cachen framkommer ofta olika fakta om platsen den är på. Om man tycker det verkar det minsta töntigt kan man köra på den lite mer avancerade terräng-nivån direkt, där man t.ex. kan fira sig ner i en betongsilo med rep eller släpa med sig 4-meters stege. De lättare cacherna kan dock tas på en stolpe eller under en bänk på en stillsam promenad. Som sagt, något för alla... Och de som inte är med kallas mugglare...
 
Nu ska vi snart lägga ut våra första egna cacher... 
Madde

Wow! Hur har jag kunnat missa detta? Det här låter som något för mig, måste genast gräva djupare i det här med caching :) Tack för tipset!

Svar: Hej! Vad roligt att du tittar in här! Ja geocaching är jätteroligt! Rekommenderar det varmt! Kan ju göras var som helst när som helst och gör vilken promenad som helst till ett äventyr!
AktivaDagar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress