Färger, kläder och skor och pojkar och flickor

Med två jämnåriga barn i familjen har vi genom åren kunnat notera diverse trender och tendenser på området barnkläder och barnskor. Eller ja, dessvärre är det inte ens trender utan ett ganska permanent tillstånd. Det blir kanske extra tydligt hur "läget" är då man leter kläder av samma storlek på flick- och pojkavdelningen och går mellan avdelningarna.
 
Flickor ska enligt de som "bestämmer barnklädesmodet" tydligen ha tajta kläder från top till tå. Leka vilda eller ens aktiva lekar som kräver rörelsefrihet verkar det inte som att de ska göra sig besvär med (läs: få glädje av...). Redan i väldigt små storlekar skiljer det ofta många cm i bredden på t.ex. en t-skirt. Tvååriga flickor är alltså generellt smalare än pojkar? Eller? Flickorna ska därtill vara "glittriga" och söta, och de får ha mycket färg på kläderna. Pojkar däremot ska tydligen ha kläder som tål mer lek, aktivitet och tuffa tag. Kanske bidrar även detta till färgvalet, pojkarna får ju ofta hålla tillgodo med svart, brunt, beige och blått. Ska man vara lite djärv kanske man kan hitta nåt grönt plagg, eller rentav rött. 
 
Jag minns tydligt hur sonen sneglade avundsjukt på sin systers färgglada kläder i tidig ålder.
Jag minns också glädjen då han fick en orange tröja.
Och djärvheten då han valde en rosa flicktröja med katt på magen på H&M och glatt gick med den till dagis medan mamman var ömsom stolt och ömsom orolig för att han skulle bli retad. Tack och lov fick han sällskap av en kompis med likadan tröja. Och det gick bra.
Jag minns också glädjen då Meandi kom med sin cerisa unisex-tröja med pirater "all over the place". 
Och åynen av tre pojkar och en flicka på rad som vinkade hejdå i dagisfönstret iklädda dessa tröjor.
 
Till dottern har man istället fått botanisera på pojkavdelningen för att hitta t.ex. någorlunda lektåliga byxor och tuffa tröjor. Dock är det i vår moderna värld inte lika laddat när tjejer går med Spidermans på magen som när killar går med ett glittrigt katt-tryck på magen, så oron behövde inte vara densamma. Dock irritationen över det smala och riktade utbudet. 
 
Med de intressen som sonen valt följer numera  tack och lov en hel del färg på de "tillhörande kläderna". I skidbacken och -parken verkar det t.ex. vara inne med färg och "omatchat matchat".  Som lila jacka, gula skidbyxor och grön mössa....Och nu håller han på och växer i  vuxenkläder. Och förhoppningsvis  har något hänt i barnklädesbranchen, men mer, mycket mer, borde helt klart hända... 
 
För det handlar ju inte bara om själva kläderna utan om det som de kommunicerar kring hur vi ska vara, eller borde vara, eller borde vilja vara. Och att mallarna fortfarande är så smala. 
 
  
 
Shopping
3
Lanja - www.lanjas.com

fin blogg

Svar: Tack!
AktivaDagar

Junitjej

Vilken snygg sko!

Svar: Absolut! Turkos är så fräscht!
AktivaDagar

byTanja

Håller fullständigt med. Det skulle räcka med BARN-kläder, snygga och funktionella!!
Vi har oftast köpt, särskilt ytterplagg på pojk, och då behövt stå ut med brandbilar och andra tryck på jackor och byxor.

Svar: Eller hur! Vi har också fått handla på pojkavdelningen till tjejen och som sagt ibland även vice versa...
AktivaDagar