Efter sommarskidåkningen anno 2013 drar vi vidare neråt Sverige. Landari Strömstad sen torsdagkväll och får en av campingens sista elplatser. På fredag drar vi vidare med vagnen längs kusten.
Lite av musiken som för dagen snurrar på Spotify
 
Vi kör genom Strömstad, Grebbestad och Fjällbacka som ligger "längs vägen". Många vackra ställen längs kusten ligger ju mera "vid vägs ände". En nackdel med husvagn är ju att det är svårt att manövrera och parkera där det är trångt. Man får snarare stationera sig nånstans och göra dagsutflykter om man vill vara mera fri att stanna till här och var. Stannar till vid Sportshoppen i Grebbestad som ska vara Nordens största sportbutik. Vi gör dock inga fynd även om konceptet verkar bra med mat, skate-ramp, lekplats m.m. Och husvagnsparkering... Grebbestad ska för övrigt vara ett bra ställe för "vildmarkscykling". Vi återvänder gärna för att kolla upp detta...Även att paddla kanot står på "saker-vi-vill-göra"-listan och det ska dessa trakter också vara ypperliga för...
 
Gör ett stop även vid Freeports outlet i Kungsbacka söder om Göteborg. Vi gör flera fina fynd, framförallt i de sportigare affärerna. T.ex. fyndar vi t-skirts för halva outlet-priset på Helly Hansen, träningströjor "3 för 2" på outlet-rean på Peak Performance, skidjacka för halva outletpriset på Salomon. Jag är lite osäker på om färgen är den rätta nyansen på skidjackan så jag får gå till husvagnen och hämta skidbyxorna i den 27-gradiga värmen så jag kan kolla. En förklaring känns dock på sin plats inför expediten, det är ju inte självklart att man är på väg hem från skidåkning i slutet av juli...
 
Natten till lördag tillbringas på en camping utanför Varberg. Man kan säga att den primärt är för en annan kategori campare än den vi tillhör. Det är väldigt mycket "säsongs-karaktär" över den. Ett fåtal platser finns dock för oss andra att dela på. Vi har en mysig kväll med promenader längs "gatorna" på campingen medan vi sneglar nyfiket på staket, utekök och fontäner. 
 
På lördagen hägrar Varbergs fästning. Barnen är mycket nyfikna på att se Bockstensmannen som de pratat om i skolan. Och ja, hans öde fängslar även oss vuxna. Museet är under ombyggnad så i övrigt finns inte så mycket att se där just nu men vi återvänder gärna. Vi går också på en riktigt bra, ny för i år, dramatiserad 1600-talsvandring som riktar sig främst till barn men vi vuxna har minst lika roligt. Även en 11-åring kan skratta gott och tycka att det blir både roligt och spännande. Det är ju annars en avvägning när man reser med större barn. Sonen har dock deklarerat att han förutom skidåkning önskar se just Bockstensmannen samt TurningTorso i Malmö under resan. Vi hoppas att fler museer ska göra spännande visningar som levandegör historien för barn och unga, typ som Guldjakten på Karlsborgs fästning som vi skriver om på en annan plats här på bloggen!
 
 
Vi gör även en tur förbi Apelviken i Varberg. Vi har en dröm om att återvända dit eller någon annanstans för att lära oss surfa. Just Apelviken är känt som ett av de bättre surfställena i Sveige. 
 
Rullar sedan vidare mot Malmö där vi checkar in på First camp för tre nätter. Många nätter på en och samma plats för att vara vi... Fräsch camping för övrigt med nya service-utrymmen. Tar en kvällspromenad till campingens granne, havet, och skådar ut över Öresundsbron. Kvällen är tropiskt varm och många badar vid badbryggorna. Campingen har även en grundare badvik för de yngre barnen.
 
På söndagen tar vi det ganska lugnt. Tar en tur förbi Nordens högsta skyskrapa Turning Torso och skateparken Stapelbäddsparken som är en av Europas största utomhus-skateparker. Badar vid Västra hamnen där man hoppar i från brygga i det djupa vattnet. Populärt!
 
Måndag startar vi dagen på SVT:s inspelning av Sommarlov som utspelar sig vid Scaniabadet i Västra hamnen, nära Turning Torso. 
 
Därefter tar vi bron över till Köpenhamn. Planen för Köpenhamn är egentligen att gå på Tivoli men det är extremt mycket folk och extremt svårt att få parkeringsplats. Det finns visserligen parkeringshus men dessa är såpass låga i passagerna så vi som släpar runt på en takbox med skidor får inte plats... Får tillslut ifrån oss bilen men det blir då istället en omstrukturering av dagen och vi tar istället en promenad längst Ströget som sägs vara Världens längsta shoppinggata. Det som är lite trist är att det är ungerfär samma utbud på affärer som i de flesta stora städer idag, även hemma. Vi hade gärna velat se lite mer av danska märken och danskt utbud av t.ex. kläder och inredning. Lite besvikna och hungriga letar vi mat men får även på denna front ta del av samma utbud som hemma, det blir Mc Donalds. Sedan tar vi vägen förbi Nyhavn och upptäcker att det är där alla restauranger ligger. Vi hade researchat lite för dåligt inför denna dag...
  
 
 
Ett alternativ till Tivoli som vi också missat att kolla är Bakken som ligger strax utanför Köpenhamn. För ett besök över dagen i Köpenhamn kan det för övrigt även vara värt att överväga att ta tåget över bron. Man kliver då av precis vid Tivoli och Ströget. 
 
Vi tar sedan en tur till Roskilde och handlar mat och konstaterar att Roskilde har charmfaktor och är värt ett stopp på nån kommande resa. Vi är numera inga "storstads-människor", verkar det som. Roskilde blir dock denna gång främst ett Quikstopp för att bunkra lite mat och dryck innan vi drar hemåt över bron. 
 
På Danmarks-trippen snurrar för övrigt bl.a. dessa låtar på Spotify
Choir Of Young Believers – Hollow Talk, ledmotivet från serien Bron som utspelar sig på Bron samt i Malmö och Köpenhamn, samt danska hårdrocksbandet Volbeat 
 
Tisdag gör vi oss redo för avfärd hemåt men gör först ett besök till på SVT:s Sommarlov. Idag är Malin till vår glädje på plats. Mindre roligt att det regnar men vi gillar läget ändå. Det är intressant att se hur en inspelning går till "bakom kulisserna"...
  
 
Det blir skönt att komma hem efter 12 dagar "on the way". 
 
Bara brittiskt

Nästa gång testar ni Strøgets parallellgator! Det är där småbutikerna med danskt finns, liksom även Brewpub och andra fina restauranger för den som inte orkar ända ner till Nyhavn.

Och ja, nästa gång tar ni tåget till Tivoli - busenkelt från Malmö ju. :D Likaså stannar samma tåg vid Bakken som är mycket roligare med sitt parklandskap och hemmasnickrade åkattraktioner som krokodilerna och träbergochdalbanan.

Svar: Stort tack för tips!
AktivaDagar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress