Om man har lite framförhållning och förbereder på kvällen, vilket tar ett fåtal minuter, kan man njuta av nybakta frallor på morgonen.

Hemligheten är kalljäsning, vilket vi länge tänkt pröva men nu blev det av.

På kvällen rör man ner
ca 1/4-1/2paket jäst i 5 dl kallt vatten.
Tillsätter sedan
1 tsk salt
1 msk socker
1 msk olja
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Degen ska vara kladdig.
Täck med en handduk, ställ i kylen.

På morgonen sätter man ugnen på 225 grader.
Stjälper ut degen på väl mjölat bakbord eller direkt på ett bakplåtspapper på plåten, vi gör det senare.
Platta ut så gott det går.
Dela in i fyrkanter. Lägg på plåten om de inte redan är där.
Bearbeta degen så lite som möjligt när du håller på.
Grädda, ca 20 minuter.

Ät.
Gott även senare under dagen och dagen efter. Kanske även två dagar efter men då är vårt slut...

Sammanlagd tid man aktivt behöver ägna åt brödet högst tio minuter, kväll och morgon ihopräknat. I övrigt sköter det sig själv i kyl och ugn.

Ser nu fram emot att testa flera varianter av kalljäst bröd...

Semestern och sommarlovet avslutades med långhelg i Järvsö varav fredag och lördag var vikta för att cykla utför. Sommaren känns extra lång om gör en utflykt på höstkanten!
 
Vi var samma sällskap, tre familjer, som cyklade tillsammans i Sälen förra året. Således visste vi ungefär vad som väntarde, dock prövade några fler i sällskapet på att cykla denna gång. Vi var i varierande ålder, mellan 11 och 48 år. 
 
JBP, Järvsö Bergscykelpark, har vuxit mycket under bara några år och det ska bli spännande att följa utvecklingen. Dock hoppas man att det inte blir FÖR mycket folk i backarna. Nu känns det dock lagom. Hoppas också att cykelparkerna generellt kommer fortsätta utveckla fina leder även för oss som inte (ännu)  vågar oss på hopp på några meter eller alltför branta och tillika smala utmaningar...
 
 
Ledkarta. Lederna är döpta efter Lill-babs och hennes familj och låtar. Vi startade med Monica men övergick snabbt till Barbro som vi sedan mestadels höll oss i. Några andra leder testades av de djärvare i skaran, som Övre Malin, En tuff brud, Lite för liten och Itzy Bitzy. Barbro förblev dock favoriten. 
 
Efter sedvanlig "paketering" med hjälm, ryggskydd, armskydd och benskydd bar det av uppåt. Låne-skydden är oftast välanvända så man får verkligen den rätta "sweat-and-dirt"-känslan redan innan man börjar åka...
På bilden ovan är 11-åringarna på väg upp. Liften var lite "trixigare" än den i Sälen, både vid påklivning och avklivning. Man fick dock hjälp med att få på och cykeln om man sa till. Som synes behöver man klara att åka lift själv. 
 
  
  
 
 
Att åka downhill är inget billigt nöje men för oss är det värt det, och klart mera värt än t.ex. en dag på tivoli.
 
Dock kan erkännas att jag under första åket denna gång kände en tanke fladdra förbi; "varför gör jag egentligen detta...".
 
Sedan hamnar man dock i ett tillstånd av Flow. Man har fullt fokus på det man gör, allt annat försvinner och man är bara här och nu, med maximal närvaro och fokus. Tillståndet har något meditativt över sig. Addera endorfinkickar och, inte minst, känslan av att utvecklas, att klara mer och mer, att våga ta kurvan där man klev av på första åket. Det är också härligt att se sina barn vara i just detta och i känslan av att klara saker och växa i det.
 
Extra roligt denna gång är att dottern var med och cyklade för första gången- och stortrivdes. Hon tog sista åket dag 2 två minuter innan liften stängde...  
 
Generellt kan man säga att det är få kvinnor i backen så våra fyra kvinnliga åkare varav två är 40+ har anledning att vara extra stolta...
 
Vi hann med lite annat också i Järvsö, som ett besöka Stenegård. Stenegård förtjänar dock ett eget inlägg. Några av oss hann även bada i en sjö och geocacha och en i gänget träffade Lill-Babs på ICA på kvällspromaden... De av oss som inte cyklade gjorde ett besök på Järvsö Zoo. Det var överraskande att det fanns så mycket att göra i Järvsö.